THL varoittaa tukalasta helteestä juhannuksena – kuumuus on riski etenkin ikääntyneille ja pitkäaikaissairaille

Jos käytät paahtavalla säällä alkoholia, pitäydy kohtuukäytössä ja miedoissa juomissa, muista juoda myös vettä.

Juhannuksena on syytä varautua tukalaan helteeseen, varoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Voimakas helle on varoituksen mukaan terveysriski etenkin ikääntyneille ja pitkäaikaissairaille.

Myös vauvat ja pienet lapset, raskaana olevat sekä kuumissa olosuhteissa työskentelevät ja urheilevat ovat alttiita kuumuuden haitoille.

Helteellä kannattaa karttaa auringonpaahdetta ja kuumia paikkoja sekä ylimääräistä fyysistä rasitusta. Hikoilusta johtuvan neste- ja suolavajauksen välttämiseksi on syytä nauttia riittävästi vettä ja muistaa myös syödä.

Hyviä viilentymiskeinoja ovat uimaan pulahtamisen lisäksi viileät suihkut ja kylmäkääreet. Lisäksi kannattaa pukeutua kevyesti, kuitenkin niin, että suojautuu auringon UV-säteilyltä.

Juhannuksen viettoon ajankohtaisesti THL painottaa, että alkoholia on hyvä välttää helteellä, sillä se kuivattaa elimistöä. Jos käyttää alkoholia, kannattaa pitäytyä kohtuukäytössä ja miedoissa juomissa sekä muistaa juoda myös vettä.

Lämpöuupumuksen oireita voivat olla esimerkiksi voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys ja pahoinvointi.

Pidä sisätilat viileänä

Helteen terveyshaittojen estämiseksi on THL:n mukaan tärkeää pyrkiä pitämään sisätilat viileinä. Kotien lisäksi tämä on syytä huomioida päivähoitopaikoissa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa.

– Auringonpuoleiset ikkunat tulisi helteellä suojata päivisin esimerkiksi verhojen tai sälekaihtimien avulla. Ikkunat kannattaa sulkea, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää ja tuulettaa sisätilat illalla tai yöllä ulkoilman viilennyttyä, sanoo THL:n tutkija Virpi Kollanus tiedotteessa.

Jos asunto kuumenee herkästi, kannattaa erityisesti riskiryhmään kuuluvien harkita siirrettävää jäähdytintä tai ilmalämpöpumpun asentamista. Myös tuuletin helpottaa oloa silloin kun ilman lämpötila on alle 35 astetta.

Jos lämpö kipuaa sisällä tukalan kuumaksi, voi viettää aikaa jossakin muussa viileässä paikassa, kuten varjoisassa puistossa tai viilennetyssä julkisessa rakennuksessa. THL silti samalla muistuttaa, että julkisiin tiloihin ei pidä hakeutua, jos on hengitystieinfektioon viittaavia oireita.

Helteellä jokaisen kannattaa huolehtia läheistensä hyvinvoinnista.

– Riskiryhmiin kuuluviin kannattaa pitää yhteyttä päivittäin. Tarvittaessa auta läheistäsi suojautumaan kuumuudelta, Kollanus neuvoo.

Etelässä kokot jäänevät polttamatta

Metsäpalovaroitukset ovat laajalti voimassa juhannuksena, käy ilmi Ilmatieteen laitoksen ennusteesta. Oman alueen voimassa olevat varoitukset kannattaa tarkistaa ennen nuotion tai kokon sytyttämistä.

– Perjantain ja lauantain välisenä yönä pitäisi sytytellä kokkoja, mutta eteläisessä Suomessa täytyy tällä kertaa keksiä jotain muuta ohjelmaa, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuukka Keränen kommentoi tilannetta.

Metsäpalovaroitusten odotetaan laajenevan yhä isommalle alueelle juhannusviikonloppuna päivittäin niin, että sunnuntaina varoitus on voimassa lähes koko maassa.

Töissä muistettava pitää taukoja

Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on rajoitettava työntekijän altistumista turvallisuutta tai terveyttä haittaaville tai vaarantaville lämpöolosuhteille, aluehallintovirasto muistuttaa.

On työnantajan velvollisuus huolehtia siitä, että lämpötila pysyy työpaikalla alle 28 asteessa, kun lämpötila ulkona on alle 25 astetta. Jos työpaikan lämpötila työnantajan toimista huolimatta ylittää

Esimerkiksi kevyissä ja keskiraskaissa töissä on aluehallintoviraston mukaan pidettävä kymmenen minuutin tauko kerran tunnissa tai tehdä jaksoittain esimerkiksi muuta työtä viileämmässä työtilassa. Lämpötilan ollessa yli 33 astetta tauon pituus on 15 minuuttia.

Lämpöön sopeutuminen kestää viikosta kahteen viikkoon, joten ensimmäiset hellepäivät ovat terveyden ja suorituskyvyn kannalta elimistölle vaikeimmat, aluehallintovirasto kertoo tiedotteessaan.

Lue myös:

    Uusimmat