Suomalaiset ovat todellakin hiihtokansaa, sen todistaa tämä videokin – Saanatunturin juhannusladulle päästäkseen pitää nähdä melkoisesti vaivaa

Saanatunturin rinteillä hiihdettiin juhannuksena 0:29
Juhannushiihto on rento ja elämyksellinen tapahtuma, jota varten etsitään joka vuosi sopiva hiihtoplaani.

Enontekiön Kilpisjärvellä hiihdettiin 77. kertaa peräkkäin juhannushiihto Saanatunturin rinteillä. 

Aurinkoista, ohut ilma ja 12 astetta lämmintä. Näissä olosuhteissa hiihdettiin perjantaina 709 metrin korkeudessa Saanatunturilla perinteinen juhannushiihto.

Hiihdon on järjestänyt Kilpisjärven Saana-Veikot ry jo vuodesta 1946.

– EIlen oli paras keli mitä on koskaan hiihdossa ollut, vaikka minäkin olen vetänyt tätä jo 30 vuotta, naurahtaa Antti Honkonen Saana-Veikot ry:stä.

Vaikka Saanatunturilta löytyy juhannuksena vielä lunta, on hiihdossa tiettyjä rajoitteita. Latu on yleensä korkeintaankin pari sataa metriä pitkä, tänä vuonna sprintti hiihdettiin 130 metriä pitkällä ladulla.

– Tänne pääsemiseksi osallistujien piti ensin tehdä tunnin nousu ja sitten odotella hiihtovuoroa. Mutta kaikki ovat täällä niin innoissaan ja hyvillä mielin, ja hiihtäjiä naurattaa heti lähdöstä alkaen. Ihmiset ovat äimistyneitä siitä, että voiko tällaista olla, että kesällä pääsee hiihtämään, Honkonen kuvailee. 

Juhannushiihtoon osallistui tänä vuonna 91 hiihtäjää, parhaimmillaan heitä on ollut jopa 131. Tänä vuonna lämmin sää helli hiihtäjiä, ja sai juhannuksena hiihtämisen vielä rahtusen erikoisemmalta tuntuvaksi.

 – Itsekin tarkenin lyhythihaisella paidalla eilen. Nyt alkaa olla myös jo mäkäräisiä, vaikka yleensä niitä ei vielä juhannuksena täällä ole, Honkonen toteaa.

Juhannushiihdon lisäksi torstaina järjestettiin Saanan vuorijuoksu, ja lauantaina oli vuorossa suunnistusta. Tapahtuma onkin paisunut monipäiväiseksi Kilpisjärven liikuntajuhannukseksi, jossa on mukana myös Kunnon Elämä ry. 

Tänä juhannuksena osallistujat saivat hiihdon päälle nauttia myös juhannuskokosta Kilpisjärven rannalla. 

Katso video elämyksellisestä juhannuksenvietosta yläpuolelta.

Lue myös:

    Uusimmat