Mainos

Joulun parhaat jälkiruoat

Raikkaat jäädykkeet ja rahkat maistuvat tukevan aterian jälkeen. Luumu, puolukka ja päärynä sopivat täydellisesti joulun jälkiruokiin. Mausta jouluherkut kanelilla ja liköörillä tai rommilla.

Rommi-rusinarahka

Rahka on helppo ja raikas vaihtoehto. Tämä herkku koristellaan suklaarusinoilla ja puolukoilla.

1 tlk (2 dl) kuohu- tai vispikermaa
1 tlk (200 g) Valio maustettua rahkaa, rommi-rusina
1 (noin 200 g) omena (Jonagold tai Royal Gala)

Koristeeksi:
puolukoita
suklaarusinoita
mantelilastuja

Vaahdota kerma ja lisää rahka. Leikkaa kuorittu omena pieniksi kuutioiksi ja sekoita joukkoon.

Annostele rahka jälkiruokakulhoihin ja koristele puolukoilla, suklaarusinoilla sekä paahdetuilla mantelilastuilla.

Jouluiset jäätelömaljat

Näyttävät jäätelömaljat valmistuvat hetkessä. Kokeile Akin herkkuresptiä!

1 paketti (900 ml) Carte d`or caramel cinnamon waffle -jäätelöä
5 piparkakkua
noin 1 dl glögitiivistettä
mantelilastuja

Pyöritä jäätelöstä palloja ja pane ne annosmaljoihin. Lisää piparkakku jokaiseen annokseen.

Kaada päälle loraus glögitiivistettä. Ripottele pinnalle paahdettuja mantelilastuja.

Piparkakkujäätelö

Joulun paras jälkiruoka on aikuiseen makuun sopiva piparkakkujäätelö. Mausta jäätelö marja- vanilja- tai manteliliköörillä.

2 dl kermaa
2 rkl glögimaustetta
noin 1 dl sokeria
2 kananmunaa
4 cl likööriä
100 g piparkakkutaikinaa

Kuumenna kerma ja mausta se glögimausteella ja sokerilla. Erottele keltuaiset toiseen kattilaan ja kaada kuuma kerma koko ajan vatkaten keltuaisten päälle. Lämmitä vielä miedolla lämmöllä, yhä vatkaten, kunnes keltuainen ei enää maistu ja kerma paksunee hiukan. Anna jäähtyä hetki ja mausta liköörillä. Tähän käy marja-, vanilja- tai vaikka mantelilikööri.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

Leikkaa piparkakkutaikina pieniksi kuutioiksi ja kypsennä niitä uunissa niin, että ne hiukan kuivahtavat ja kohoavat, mutta eivät ruskistu.

Kaada kermamassa jäätelökoneeseen ja anna pyöriä hetki, kunnes jäätelömassa jäähtyy. Lisää valkuaisvaahto ja anna pyöriä, kunnes jäätelö alkaa muotoutua.

Lisää jäähtyneet piparkakkukuutiot aivan lopuksi jäätelöön ja anna koneen sekoittaa ne hyvin joukkoon.

Siirrä jäätelö vuokaan ja nosta pakastimeen.

Luumu-konjakkivanukas

Pehmeä luumu-konjakkivanukas on taivaallinen jälkiruoka. Anna vanukkaan hyytyä rauhassa seuraavaan päivään ja tarjoa se raikkaan marjakastikkeen kera.

Luumusose:
200 g kivettömiä kuivattuja luumuja
2 rkl sokeria
1 dl vettä
0,5 dl konjakkia

Vanukas:
2 munaa
2 rkl sokeria
1 dl maitoa
5 liotettua liivatetta
2 dl kuohukerma löysänä vaahtona

Laita kattilaan luumut, sokeri, vesi ja konjakki. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia kunnes luumut ovat pehmenneet. Soseuta sauvasekoittimella.

Laita munat, sokeri ja maito teräskulhoon. Laita kulho vesihauteeseen ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi miedolla lämmöllä. Sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita joukkoon luumusose ja nostele lopuksi vaahdotettu kerma joukkoon.

Laita vanukas kumottaviin annosvuokiin tai rengasvuokaan. Anna hyytyä seuraavaan päivään. Kumoa ja tarjoa raikkaan marjakastikkeen sekä rapean keksin kera.

Marmoroitu puolukkajäädyke

Upea jäädyke hurmaa jouluvieraat. Jäädyke kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen tarjoilua, anna sen jäätyä mielellään yli viisi tuntia.

1 tlk (2 dl) Pirkka vispikermaa
1 prk (250 g) Pirkka maitorahkaa
1 tl Pirkka kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
3/4 tl jauhettua neilikkaa
3 Pirkka Parhaat kananmunaa
1 dl sokeria

Puolukkaraita:
3 dl Pirkka puolukoita (pakaste)
1/2 dl sokeria

Koristeeksi:
puolukoita
piparkakkuja

Hienonna kohmeiset puolukat sokerin kanssa monitoimikoneessa sileäksi kastikkeeksi.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita rahka ja mausteet keskenään. Lisää joukkoon kermavaahto. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.

Yhdistä munavaahto ja kermaseos kevyesti sekoittaen. Kaada puolukkakastike joukkoon ja sekoita jäädykemassaa isolla haarukalla muutaman kerran.

Kastele 1,8 litran rengasvuoka kylmällä vedellä. Kaada jäädykemassa vuokaan ja peitä foliolla. Jäädytä vähintään 5 tuntia, mielellään yön yli.

Kasta jäädykevuoka kuumaan veteen ja kumoa vadille. Anna jäädykkeen pehmetä jääkaapissa noin 1/2 tuntia ennen tarjoilua. Koristele halutessasi puolukoilla ja piparkakuilla.

Lisää jouluisia jälkiruokia:

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.