Jos etsit alle viiden tonnin autoa, ole todella tarkkana: "Pitäisi olla ykkösasia"

Käytettyä autoa ostamassa? Tässä vinkit autokaupoille 2:21
Millaisiin asioihin tulee kiinnittää huomiota käytettyä autoa ostaessa? Tässä autokauppiaan vinkit.

Mikäli hakusessa on alle 5 000 euron auto, suosittelee automyyjä kiinnittämään huomiota aivan muihin juttuihin kuin auton ulkonäköön.

Jos etsinnässä on edullisemman hintaluokan auto, kannattaa huomio kohdistaa ensisijaisesti auton kulutusosien kuntoon sekä siihen, miten pitkä aika on seuraavaan katsastukseen.

– Teknisen puolen pitäisi olla ykkösasia huomioitavana kuluttajalle, joka etsii autoa alle 5 000 euron budjetilla, kertoo tiedotteessa Kamuxin myymälävastaava Harri Ijäs.

Vaikka kaikilta vioilta on mahdotonta välttyä, voi niitä ennaltaehkäistä huolto-ohjelman säntillisellä noudattamisella. Mahdollisimman aukoton huoltohistoria sekä hyvin täytetty huoltokirja kielivät usein asiallisesti pidetystä autosta.

Ulkonäkö kriteeriksi vasta tyyriimmissä autoissa

Ijäksen mukaan pelisäännöt autolle asetettaville kriteereille muuttuvat kiikarissa olevan auton hinnan mukaan. Ijäs kuitenkin suosittelee, ettei auton näyttävyydelle asetettaisi turhan tiukkoja kriteerejä alle 5 000 euron hintaluokassa. Mikäli budjetti venyy 10 000 euroon, on tilanne jo toinen.

– Autolla alkaa olla sen verran arvoa, että kosmeettiset seikat vaikuttavat hintaankin jo merkittävästi. Neuvoisin tämän hintaisen auton ostajia tarkastamaan ennen kaikkea korin, sisustan ja tuulilasin yleisen kunnon.

– Tässä hintaluokassa saa monenlaisia autoja monenlaisilla moottoreilla, joten kannattaa miettiä, mikä moottori, korimalli ja automalli palvelee eniten ja pisimpään omaa tarvetta. Myös tasainen ja luotettava huoltohistoria alkaa olla isosti vaikuttava tekijä tässä luokassa, Ijäs luettelee.

"Mieti tarkasti"

Myös Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen on muistuttanut kiinnittämään huomiota erityisesti auton varusteisiin.

– Mieti tarkasti, mitä varusteita kannattaa priorisoida muiden edelle, Vesalainen kertoi aiemmin MTV Uutisille.

Vesalainen itse valitsisi aina uudemman kuin vanhemman auton, mikäli kumpikin sopii budjettiin. Erityisesti, jos autot ovat samaa kokoluokkaa.

– Uudempi auto on pääsääntöisesti vanhaa vastaavankokoista turvallisempi.

Älä unohda pikkuautoja

Ijäksen mukaan kaikista helpoimmalla selviää kertomalla myyjälle omat tarpeensa autolle ja käytettävissään olevan budjetin.

Kun myyjällä on tiedossaan asiakkaan kriteerit ja ehkä muutama tämän katsoma esimerkkivaihtoehto, on sopivan auton löytäminen helpompaa.

– Kannattaa aina tutkia muutamaa eri vaihtoehtoa – myös sellaisia, jotka eivät ensimmäisenä tule mieleen. Autot ovat kaikki yksilöitä, mikä korostuu edullisessa hintaluokassa, jos ikää ja kilometrejä on jo kertynyt, hän vinkkaa.

Mikäli ostajan käyttötarkoitukseen sopii kooltaan pienempikin auto, voi edullisemmastakin hintaluokasta löytää yksilöitä, joissa jopa tehdastakuu on vielä voimassa.

Älä tee näitä virheitä 

Virhe 1: Auton ostaja miettii varusteita ja mukavuutta halvemman luokan autoissa, jolloin tulee vastaan hinta tai se, että hyvin varusteltu mukava auto onkin todella vanha ja paljon ajettu.

Virhe 2: Ostaja miettii kosmeettisia seikkoja muutaman tuhannen euron autossa, vaikka se olisi tulossa lähinnä vain ostosten kuljettamiseen. Edullisemman luokan autossa tulee miettiä auton jäljellä olevaa käyttöikää sekä sitä, vastaako se omia autotarpeita.

Virhe 3: Ostaja kiinnittää huomionsa mahdollisimman uuteen tai uudella tekniikalla varustettuun autoon, kun samalla rahalla olisi tarjolla hieman vanhempi, mutta vähemmän ajettu perusauto, joka palvelisi tarpeita huomattavasti paremmin.

Lähde: Kamux

Artikkeli on uusinta tammikuulta 2020.

Lue myös:

    Uusimmat