"Pahimpia asioita, joita autolleen voi tehdä" – sinäkin saatat alentaa autosi arvoa tahattomasti

Käytettyä autoa ostamassa? Tässä vinkit autokaupoille 2:21
Käytettyä autoa ostamassa? Kiinnitä huomiota näihin asioihin, kun tarkistat auton kuntoa.

Useimpien autojen arvo laskee joka tapauksessa ajan saatossa, mutta auton omistaja voi omilla toimillaan välttää tarpeettomia hukkaeuroja.

Se, kuinka paljon tai nopeasti auton arvo laskee, riippuu monesta tekijästä, kuten merkistä ja mallista, ajokilometreistä sekä huoltohistoriasta. Kun autostaan pitää hyvää huolta, saa siitä kuitenkin suuremmalla todennäköisyydellä paremman hinnan sitten, kun vaihtaminen on ajankohtaista.

Käytettyjä autoja myyvä Kamux-ketju kertoo tiedotteessaan, että moni autoilija sortuu virheisiin, jotka alentavat auton arvoa.

Vältä autossa tupakointia

Yhtiön ostojohtaja Tero Törmänen suosittelee miettimään tarkkaan, miten autonsa sisätiloja kohtelee. Autossa tupakointi tai lemmikkien aiheuttamat vahingot voivat rokottaa auton arvoa pahimmassa tapauksessa jopa tuhansilla euroilla.

– Esimerkiksi jatkuva tupakointi auton sisällä on peltien ruttaamisen ja huoltamattomuuden jälkeen ehkäpä pahimpia asioita, joita autoilija voi autolleen tehdä, Törmänen huomauttaa.

Törmänen kehottaa auton myyntiään katsovan omaa menopeliään potentiaalisen ostajan silmin. Jos et itse ostaisi omaa autoasi siinä kunnossa, kun se on, ei siitä välttämättä kiinnostu kukaan muukaan.

Kamux suosittelee myös huoltamaan sekä pesemään ja puhdistamaan auton säännöllisesti. Mikäli häiriövalo syttyy kojelautaan, olisi auto hyvä viedä tarkistettavaksi ennen kuin mahdollinen vika pahenee.

Suositut mallit pitävät arvonsa paremmin

Auton arvon säilymisestä puhuttaessa myös auton merkki ja malli vaikuttavat hintaan. Suosikkimallit, kuten esimerkiksi Skoda Octavia tai Toyota Auris, pitävät arvonsa paremmin, sillä niille löytyy aina ostajia, ja näin ollen autoliikkeet ottavat niitä mielellään myyntiin.

Myös värillä on väliä, sillä punainen ja keltainen haalistuvat Törmäsen mukaan muita värejä nopeammin. Hyväkuntoinen maalipinta löytää kuitenkin ostajansa, vaikka väri olisi vähän harvinaisempikin.

Miten nopeasti auton arvo laskee?

Autoilu on tyyristä, eikä auto itsessäänkään ole erityisen hyvä investointi. Erityisesti uuden auton kohdalla suurin kustannus syntyy sen arvon alenemisesta.

Viime vuonna kerrottiin, miten auton arvon aleneminen käytännössä tapahtuu.

Autoalan Tiedotuskeskus käyttää jäännösarvoja laskiessaan mekaanista kerrointa, joka perustuu autojen yleiseen hintakehitykseen.

– Taulukon arvot ovat suhteellisen päteviä 8–10 ikävuoteen asti, mutta sen jälkeen auton yksilölliset erot alkavat hallita hintaa enemmän kuin pelkkä ikä, erityisasiantuntija Hanna Kalenoja Autoalan Tiedotuskeskuksesta kertoi.

Leasingyhtiö Leaseplanin mukaan uuden auton arvo alenee keskimäärin noin kymmenen prosenttia vuodessa.

Lähde: Kamux

Lue myös:

    Uusimmat