Jopa tuhannen pelätään kuolleen hirmumyrskyn runtelemassa Mosambikissa – videot tuhoalueelta näyttävät hävityksen laajuuden

0:53

Sortuneita taloja, kaatuneita puita ja mutaa kaikkialla. Mosambikin tuhoalueilta kuvatut videot näyttävät Idai-syklonin aiheuttamien vahinkojen laajuuden.

Jopa tuhannen ihmisen pelätään kuolleen hirmumyrskyssä Mosambikissa. Jotkut kaupungit näyttävät kadonneen myrskyn seurauksena lähes täysin.

Erityisen pahaa jälkeä myrsky on saanut aikaa Intian valtameren rannalla sijaitsevassa Beiran kaupungissa, jonne Idai-sykloni rantautui mereltä torstaina. Tuulet puhalsivat alueella lähes 50 metriä sekunnissa. 

Avustusjärjestöt arvioivat puolen miljoonan asukkaan Beiran tuhoutuneen myrskyssä lähes täysin. Alueella ei ole ollut sähköjä tai tietoliikenneyhteyksiä myrskyn jälkeen.

– Yksikään rakennus ei ole säilynyt koskemattomana. Talojen katot ja seinät ovat kaatuneet. Monet ovat menettäneet kotinsa, YK:n Maailman ruokaohjelmassa työskentelevä Gerald Bourke kertoo BBC:lle.

Paikallisten viranomaisten mukaan ainakin 1 500 ihmistä loukkaantui myrskyssä Beirassa. Kuolonuhrien tarkkaa määrää ei ole tiedossa.

Satoja kateissa, ruumiita joissa

Hirmumyrskyn virallinen uhriluku Mosambikissa on toistaiseksi 84, mutta tuhoalueella vieraillut Mosambikin presidentti Filipe Nyusi kertoi maanantaina, että kuolleita voi olla jopa tuhat.

Nyusi kertoi nähneensä joissa ruumiita myrskyn pahimmin runtelemilla alueilla.

Idai-myrsky on vaatinut kuolonuhreja myös muualla Afrikassa. Zimbabwessa 98 ihmisen kerrotaan kuolleen ja satoja ihmisiä on yhä kateissa.

Kovien tuulten lisäksi hirmumyrsky on tuonut mukanaan myös tulvia.  CNN:n mukaan YK arvioi 120 ihmisen kuolleen Mosambikissa ja Malawissa jo ennen syklonin rantautumista mantereelle tulvien ja rankkasateiden takia.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja