Jopa ruoan tai saippuan haju laukaisee kohtauksen – 21-vuotias opiskelija on allerginen lähes kaikelle

Multaa kaupunkikoteihin terveyden nimissä 6:55

Amerikkalainen 21-vuotias nainen kärsii useasta harvinaisesta sairaudesta, jotka rajoittavat hänen elämäänsä ja ovat vieneet kyvyn syödä, kertoo muun muassa Daily Mail.

Miten allergioita ja astmaa voidaan ehkäistä? Onko multa ratkaisu? Katso keskustelua yllä olevalta videolta!

– Olen allerginen periaatteessa kaikelle. Se on se vitsi, jonka yleensä sanon, kertoo amerikkalainen Cheyanne Perry.

Vitsi ei kuitenkaan ole kaukana totuudesta, sillä todellisuudessa 21-vuotias Cheyanne on harvinaisen sairauden takia allerginen suurimmalle osalle ruoista ja hajuista.

Pelkästään hajuvedet, takasta tuleva savu, lämpötila tai ruoan tai saippuan haju voi laukaista hänellä vakavan allergisen kohtauksen.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Herkän immuunijärjestelmänsä takia Cheyanne joutuu olemaan paljon kotona neljän seinän sisällä, ja mennessään ulos hänen täytyy käyttää naamiota suojaamaan kasvonsa.

Nuori nainen kertoo, ettei hän ole syönyt ruokaa nyt kolmeen vuoteen. Ravinnon hän saa suoraan letkun kautta.

Useita harvinaisia sairauksia

Cheyannen vakavat allergiat johtuvat MCAS:sta, harvinaisesta syöttösolusairaudesta. Sairaudessa syöttösolut eivät toimi normaalisti, vaan ne vapauttavat liiallisesti kemiallisia välittäjäaineita, joka voi aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten esimerkiksi anafylaksiakohtauksia.

MCAS:in lisäksi Cheyanne kuitenkin sairastaa myös Ehlers-Danlosin oireyhtymää sekä gastopareesia. Ehlers-Danlos on sidekudossairaus, jonka tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi nivelten yliliikkuvuus, ihon venyvyys ja vaikeahoitoinen kipu.

Sairauden takia Cheyannelta saattaa lähteä jopa 2–3 niveltä paikoiltaan päivässä. Aikaisemmin tilanne oli kuitenkin vielä pahempi: niveliä saattoi mennä paikoiltaan jopa kymmeniä vuorokaudessa.

Kerran jopa ottaessaan reppua maasta Cheyannen sormet vain irtosivat kuopistaan. Nykyisin Cheyanne kuitenkin osaa varoa liikkeitään.

"Se on todella vaikeaa"

Cheyannen sairaudet pahenivat hänen ollessaan teini-ikäinen. 13-vuotiaasta lähtien hän on ollut kotikoulussa, ja nyt nuori nainen suorittaa yliopiston psykologian opintoja etänä verkossa.

– Vaikein asia on ollut kyvyttömyys olla lähellä suurinta osaa ihmisistä, Cheyanne kertoo.

Hänen ympärillään ovat tällä hetkellä lähinnä vanhemmat ja sulhanen Silvino Suarez, jotka ovat joutuneet sopeutumaan uudenlaiseen elämäntyyliin estääkseen Cheyannen henkeä uhkaavat oireet.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Perheellä on toinen keittiö varastossa, he käyttävät hajustamattomia sampoita, saippuoita ja muita kosmetiikkatuotteita ja välttävät hajuvesiä.

Vaikka sairaudet rajoittavat merkittävästi Cheyannen elämää, hän yrittää pysyä positiivisena.

– Se on todella vaikeaa näiden sairauksien kanssa. Saatan voida hyvin kuukausia kerrallaan, ja sitten odottamatta päädyn takaisin sairaalaan. Mitä tahansa tapahtuukin, toivon aina, että asiani muuttuvat parempaan.

Lähteet: Daily Mail, LadBible

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja