Jopa 40 000 suomalaista ehti hankkia tällaisen ajokortin – poistetaan käytöstä parin viikon päästä

2:45
Näin matkapuhelimeen ladattavaa mobiiliajokorttia käytetään.

Traficomin Autoilija-sovellus poistuu testikäyttäjien puhelimista 3. helmikuuta 2020. Uusi sovellus on kuitenkin jo työn alla. Sovellukseen on kuulunut mobiiliajokortti.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin, silloisen Trafin, Autoilija-sovellus julkaistiin testikäyttöön ensimmäisen kerran joulukuussa 2017. Viime kesän kynnyksellä testi avattiin laajemmalle yleisölle, ja sillä on ollut tähän päivään mennessä noin 40 000 käyttäjää.

Viraston mukaan käyttäjät ovat pitäneet sovelluksesta, mutta jättäneet myös kehitysehdotuksia.

– Sovelluksen testi- ja beta-versiosta saamamme kokemuksen perusteella rakennamme jo uutta mobiiliajokorttia, mikä vastaa entistä paremmin tulevaisuuden tarpeita, sanoo Traficomin johtaja Simo Karppinen.

Uusi mobiiliajokortti vielä tämän vuoden aikana

Mobiiliajokorttia voi hyödyntää asiointipaikoissa normaaliin tapaan siihen asti, että se poistuu käytöstä 3. helmikuuta. Tämän jälkeen sovellus ei enää avaudu, ja esimerkiksi ajo-oikeus on osoitettava perinteisellä ajokortilla.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom pyrkii julkaisemaan uudistetun sovelluksen rajattuun testikäyttöön vuoden 2020 aikana.

Uusi mobiiliajokortti ja sen tarkastaminen tulevat perustumaan QR- eli ruutukoodiin.

– Jotta sovelluksemme täyttäisi varmasti jatkossa myös kansainvälisen käytön vaatimukset, halusimme siirtyä kokonaan digitaaliseen tarkastukseen perustuvaan ratkaisuun, Karppinen toteaa.

Mikä mobiiliajokortti?

Mobiiliajokortissa ajo-oikeustiedot kulkevat aina ajantasaisina mukana, ja valokuva on tuorein mahdollinen. Se on tarkoitettu samanlaiseen käyttöön kuin perinteinen muovikorttikin, eli sillä pystyy esimerkiksi todistamaan ikänsä monissa paikoissa. Tai niin on ollut tarkoitus.

Traficom kävi keskustelua eri viranomaisten ja yritysten kanssa, kun mobiiliajokortin testiversiota oltiin lanseeraamassa ensimmäisen kerran.

– Tästä huolimatta erityisesti testikäyttäjien kannattaa kuitenkin varautua siihen, että jotkin toimijat saattavat vaatia esittämään fyysisen ajokortin tai henkilöllisyystodistuksen, Karppinen kertoi joulukuussa 2017.

Pian poistuvassa Autoilija-sovelluksessa on voinut hakea myös ajoneuvon teknisiä tietoja rekisteritunnuksella maksuttomasti. Näytettäviä tietoja ovat muun muassa ajoneuvon merkki ja malli, ajoneuvon mitat ja massat, moottorin tiedot sekä rengas- ja katsastustiedot.

Lähde: Traficom

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja