Tämä ei ole sitten aprillipila: Ajokortin ulkonäkö muuttuu huhtikuun alussa – tältä uusi kortti näyttää

2:45
Ajokortti tulee pian kännykkään – näin sitä käytetään.

Uusien ajokorttien ulkoasu muuttuu huhtikuun alussa. Kortin koko ja pääväri pysyvät ennallaan, mutta se on Traficomin mukaan entistä turvallisempi. Muutoksella ei ole vaikutusta ajokortin hankkimiseen, käyttöön tai nykyisten ajokorttien voimassaoloaikoihin.

Ajokortin ulkoasua muutetaan tietyin määräajoin.

– Seuraamme muun muassa turvatekijöiden kehitystä ja otamme uusia käyttöön. Ajokortin käytön suhteen mikään ei kuitenkaan muutu ja se käy tuttuun tapaan esim. äänestyspaikoilla henkilöllisyyden osoittamisessa, kertoo kehityspäällikkö Pekka Hiltunen Traficomin tiedotteessa.

– Suomalainen ajokortti on yhteneväinen muiden EU-maiden korttien ja EU-ajokorttisäädösten kanssa, ja uutta korttia voi käyttää myös ulkomailla aivan samoin kuin nykyistäkin ajokorttia, jatkaa Hiltunen.

Vuosittain Suomessa myönnetään noin 330 000 ajokorttia. Kaikkiaan voimassa olevia ajokortteja on Suomessa noin 3,7 miljoonaa.

Ulkoasumuutoksia myös muihin kortteihin

Samassa yhteydessä 1. huhtikuuta muuttuvat myös muiden Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin myöntämien korttien ulkoasut.

Muutoksia tulee ajokortin lisäksi muiden tieliikenteen korttien, esimerkiksi taksinkuljettajan ajoluvan ja digipiirturikorttien ulkoasuihin, kuten myös merenkulun pätevyyskirjojen sekä ilmailun ja rautatieliikenteen lupakirjojen ulkonäköön. Lisäksi kansainvälinen huviveneenkuljettajankirja muuttuu paperisesta muovikortiksi.

Kaikki vanhat korttimallit pysyvät edelleen voimassa.

Ajokortti tulee myös kännykkään

Traficomin Autoilija-sovellus ja sen sisältämä mobiiliajokortti on määrä ottaa käyttöön kesällä. Sovellus on vielä toistaiseksi vain pilottiryhmän testikäytössä.

Mobiiliajokorttia voi käyttää samalla tavalla ja samoissa paikoissa kuin muovikorttiakin. Sillä pystyy esimerkiksi osoittamaan ajo-oikeutensa, ikänsä tai henkilötietonsa erilaisissa asiointitilanteissa.

Lähde: Traficom

Artikkelia muokattu 23.1.2020 klo 14: Suomessa myönnetään vuosittain 330 000 ajokorttia, ei 330 000 uutta ajokorttia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja