Autonsa myynyt voi joutua yllättäen maksumieheksi – Trafi varoittaa mokasta, jonka tuhannet tekevät vuosittain

2:45

Luovutuskirjalla on edelleen tärkeä rooli autokaupassa, vaikka omistajanvaihdoksen tekeminen onnistuukin sähköisesti. Monelta ikävältä yllätykseltä välttyy, kun tarkastaa kauppakumppanin henkilöllisyyden sekä täyttää ja säilyttää kaupasta tehdyn luovutuskirjan. Myyjän kannattaa myös tehdä Trafille ilmoitus ajoneuvon luovutuksesta heti kauppojen jälkeen.

Pääkuvan video

Ajokortti tulee pian kännykkään – näin sitä käytetään

Auton ostajan pitää vakuuttaa auto ja rekisteröidä se nimiinsä myyjältä saamallaan varmenteella tai ilmoitusosalla 7 päivän sisällä autokaupasta. Myyjän ajoneuvovero- ja vakuutusmaksut katkeavat ostajan ilmoittamaan luovutuspäivään.

– Valitettavasti vuosittain tuhannet auton ostajat jättävät omistajanvaihdoksen tekemättä, jolloin maksut jatkavat kertymistä myyjän laskuun, kertoo Trafin kehityspäällikkö Markku Erkheikki.

– Tilanne voi paljastua myyjälle vasta ajoneuvoverolipun tai vakuutusmaksun saapuessa, jolloin ostajan henkilöllisyyttä ei välttämättä enää muisteta ja sen selvittäminen voi olla hankalaa.

valta-jalkipyykki

Jos myyjällä on tallessa luovutuskirja tai ostajan tiedot, voi hän edelleen tehdä luovutusilmoituksen. Luovutusilmoitus päättää myyjän velvoitteet autosta luovutuspäivään. Luovutusilmoituksen voi tehdä maksutta Trafin tai oman vakuutusyhtiön sähköisessä palvelussa sekä rekisteröivällä katsastustoimipaikalla.

Jos ostajan tietoja ei ole, jää myyjän ainoaksi vaihtoehdoksi mennä katsastustoimipaikalle tekemään maksullinen ilmoitus ajoneuvon luovutuksesta tuntemattomalle. Koska ostajan tietoja ei ole, joutuu myyjä vastaamaan autoa koskevista maksuista ilmoituspäivään saakka.

Luovutuskirja kannattaa tehdä myös silloin, kun kaupan kohteena olevan auton arvo on vähäinen.

– Jos ostaja laiminlyö rekisteröintivelvollisuutensa, voi ajoneuvoveroista, vakuutusmaksuista ja mahdollisista muista kuluista kertyä myyjälle auton myyntihintaakin isompi potti, muistuttaa Erkheikki.

Osta vain rekisteriin merkityltä omistajalta

Auton ostoa harkitsevan kannattaa kiinnittää huomiota auton teknisten ominaisuuksien lisäksi auton rekisteri- ja verotietoihin. Esimerkiksi Trafin sähköisestä asiointipalvelusta voi tarkistaa, että auto on asianmukaisesti katsastettu, ajoneuvovero on maksettu ja autoa myy henkilö, joka on rekisteröinyt sen nimiinsä. Huolellinen ostaja tarkistaa myös omistusoikeuden siirtämiseen käytetyn varmenteen tai rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan voimassaolon.

Trafi suosittelee ostamaan auton vain rekisteriin merkityltä omistajalta.

muista-nama-autokaupoilla

– Ostaessasi auton rekisteriin merkityltä omistajalta, voit luottaa siihen, että edellisen omistajan vakuutus antaa turvaa seuraavan viikon ajan, etkä joudu hankaluuksiin rekisteröidessäsi autoa nimiisi. Kun ostat auton henkilöltä, joka ei ole rekisteröinyt sitä itselleen, voi tilanteesta seurata pahimmillaan vakuuttamattomuusmaksuja, ylimääräisiä ajoneuvoveromaksuja sekä paljon vaivaa rekisteröinnin yhteydessä, varoittaa Erkheikki.

– Asiakas on autokaupassakin kuningas ja ostaja voi täysin oikeutetusti edellyttää, että myyjä rekisteröi auton nimiinsä ennen kuin kaupat syntyvät.

Ostajan on hyvä pitää huolta, että myös hänelle jää kaupasta molempien kaupan osapuolten allekirjoittama luovutuskirja. Jos kaupan osalta syntyy jälkikäteen erimielisyyksiä, voi luovutuskirjan avulla todentaa kaupan tiedot.

Lähde: Trafi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja