Ajokortti on pian kännykässäsi – tältä se näyttää ja näin se toimii!

2:45

Autoilija on Trafin älypuhelimelle ladattava sovellus, joka sisältää mobiiliajokortin sekä erilaisia ajoneuvopalveluita. Sovelluksen beta-versio on ollut noin tuhannen testaajan koekäytössä parisen viikkoa.

Trafin osastopäällikkö Kimmo Pylväs iloitsee Suomen edelläkävijyydestä mobiiliajokortin käyttöönotossa.

– Autoilijaan yhdistetään ajoneuvon kuljettajan ja omistajan keskeiset palvelut, jolloin ne ovat aina nopeasti saatavilla – puhelinhan meillä on kaikilla lähes aina mukana.

Joulukuun puolivälissä käynnistyneen testivaiheen alussa sovellus toimii ainoastaan Applen iPhone-puhelimissa. Testivaihe laajenee myöhemmin myös Android-laitteille. Tavoitteena on, että sovellus julkaistaan kesällä 2018, jolloin kuka tahansa voi ladata sen App Storesta tai Google Play -kaupasta.

Katso ylläolevalta videolta esittely mobiiliajokortista!

Mobiiliajokortilla voit todistaa ikäsi 

Mobiiliajokortissa ajo-oikeustiedot kulkevat aina ajantasaisina mukana ja valokuva on tuorein mahdollinen. Se on tarkoitettu samanlaiseen käyttöön kuin perinteinen muovikorttikin, eli sillä pystyy esimerkiksi todistamaan ikänsä monissa paikoissa.

– Olemme keskustelleen syksyn aikana useiden yritysten ja viranomaisten kanssa mobiiliajokortista ja olemme saaneet erittäin myönteistä palautetta. Tästä huolimatta erityisesti testikäyttäjien kannattaa kuitenkin varautua siihen, että jotkin toimijat saattavat vaatia esittämään fyysisen ajokortin tai henkilöllisyystodistuksen, toteaa Trafin yksikönpäällikkö Simo Karppinen.

Visuaalisten turvaelementtien avulla katsoja voi helposti arvioida kortin luotettavuutta. Turvaelementtejä ovat muun muassa animoitu taustakuvio, joka aktivoituu näyttöä kosketettaessa, sekä kännykkää käänneltäessä muuttuvat hologrammimaiset kuviot, kuten Trafin tunnus. Lisäksi QR-koodin avulla tuodaan varmennukseen lisäturvaa.

Sovelluksella voit tarkistaa vaikka autosi katsastusajan

Autoilija-sovellukseen tulee ensimmäisenä ajoneuvopalveluna Suomessa rekisteröidyn ajoneuvon teknisten tietojen haku rekisteritunnuksella. Haku on maksuton. Näytettäviä tietoja ovat muun muassa ajoneuvon merkki ja malli, ajoneuvon mitat ja massat, moottorin tiedot, rengastiedot ja katsastustiedot. Näitä tietoja voi hakea myös tunnistautumatta Autoilijaan.

– Koska rekisteröintitodistuksen teknistä osaa ei tarvitse Suomessa ajettaessa enää pitää ajoneuvossa mukana, löytää sovelluksen kautta näppärästi tiedon esimerkiksi siitä, kuinka raskasta perävaunua ajoneuvolla voi vetää, millaiset renkaat ajoneuvoon soveltuvat tai millä aikavälillä ajoneuvo pitää katsastaa, kertoo Trafin kehityspäällikkö Markku Erkheikki.

Myöhemmin sovellukseen on mahdollista tallentaa omat ajoneuvot, joille pystyy tekemään tiettyjä rekisteröinnin ja ajoneuvoverotuksen toimenpiteitä suoraan sovelluksesta. Myös ajoneuvoihin tai ajokorttiin liittyvät muistutukset hoituvat tulevaisuudessa sovelluksen kautta. 

Lähde: Trafi

Katso ylläolevalta videolta esittely mobiiliajokortista!

***

1:25

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja