Jo neljäs erikoinen tapaus viikon sisään: Poliisiasemalle tuotu kranaatti tyhjensi tilan tunneiksi – poliisilta ohjeet räjähteiden löytäjille

0:56
MTV Uutiset oli paikalla, kun Puolustusvoimat kävi hakemassa SPR:n tiloista Oulussa löytyneen käsikranaatin.

Suomessa on viimeisen viikon sisällä tapahtunut useita välikohtauksia, joissa räjähde tai epäily siitä on vaatinut poliisin huomiota.

Viimeksi eilen Raaseporin poliisiasema poliisiaseman päivystys jouduttiin tyhjentämään ja eristämään tunneiksi, kun sinne tuotiin kranaatinheittimen kranaatti. Paikallinen asukas oli löytänyt räjähteen kotoaan ja toimittanut sen asemalle.

Puolustusvoimien henkilökunta kävi noutamassa kranaatin myöhemmin.

Tapauksia myös Jyväskylässä, Oulussa ja Lahdessa

Eilen räjähteet aiheuttivat huolta myös Jyväskylässä, kun Keski-Suomen keskussairaalaan matkalla ollut mies kertoi olevansa liikkeellä kranaatin kanssa. Paikalle hälytettiin erikoiskoulutettuja poliiseja, ja lopulta paljastui, että kranaatti oli räjähdysaineesta tyhjennetty muistoesine. Miestä ei epäillä rikoksesta.

Lauantaina Oulussa huolta herätti taas Suomen Punaisen Ristin Kontti-myymälästä myyntiin tuotujen tavaroiden joukosta löytynyt käsikranaatti. Puolustusvoimat kävi noutamassa kranaatin ja totesi sen vaarattomaksi. Kranaatin sytytin oli rikottu eikä se sisältänyt räjähdysainetta.

Lahden satamasta löytyi viime viikon torstaina käsikranaatti, joka tarttui lapsen onkeen. Puolustusvoimien Parolan panssariprikaati raivasi sen pois. Käsikranaatin arvioitiin olevan peräisin 1940-luvulta.

Poliisi ohjeistaa räjähteiden löytäjiä

Raaseporin tapahtumien johdosta Länsi-Uudenmaan poliisilaitos kirjoitti ohjeet tilanteisiin, joissa henkilö joutuu tekemisiin räjähteen kanssa. Poliisilaitos korostaa, että räjähteen käsittely aiheuttaa aina vaaratilanteen paitsi löytäjälleen myös tämän ympärillä oleville. Sen kuljettaminen lisää vaaraa ja vaaralle altistuvia entisestään.

Poliisilaitoksen ohjeet räjähteiden tai sellaiseksi epäiltyjen löytäjille on seuraava:

 1. älä kuljeta räjähteitä tai esineitä itse poliisiasemalle
 2. soita hätäkeskukseen 112, josta sinulle annetaan tarkempia toimintaohjeita
 3. hätäkeskus antaa tehtävän erikoiskoulutetulle poliisipartiolle
 4. poliisipartio tulee paikalle tai voi tunnistaa esineen jopa etänä esimerkiksi valokuvasta, jonka lähetät partiolle
 5. poliisi hoitaa räjähteen kuljetuksen tai raivauksen paikan päällä, usein yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa
 6. kuljetus ja muut toimenpiteet räjähteiden hävittämiseksi ovat maksuttomia
 7. räjähteitä ja ammuksia voi luovuttaa poliisille ilman rangaistuksen pelkoa https://www.poliisi.fi/luvat/luvattomat_ampuma-aseet_ja_rajahteet
 8. vain varmuudella tunnistettuja vaarattomia patruunoita ja esimerkiksi hätäraketteja voi kuljettaa itse hävitettäväksi

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja