Poliisi: Oulun SPR:n Kontti-myymälän käsikranaatti oli vaaraton – ei sisältänyt räjähdeainetta ja sytytin oli rikottu

SPR:n tiloista Oulussa löytyi käsikranaatti, jonka Puolustusvoimat kävi hakemassa pois 0:56
MTV Uutiset oli paikalla, kun Puolustusvoimat kävi hakemassa SPR:n tiloista Oulussa löytyneen käsikranaatin.

Oulussa SPR:n Kontti-myymälästä löytynyt käsikranaatti on Puolustusvoimien tarkastuksessa todettu vaarattomaksi. Asiasta kertoo Oulun poliisi Twitterissä.

Käsikranaatti ei sisältänyt räjähdeainetta, ja sen sytytin oli rikottu.

Poliisi kertoi aiemmin, että käsikranaatti löytyi myyntiin tuotujen tavaroiden joukosta. MTV Uutisten tietojen mukaan se oli venäläisvalmisteinen.

Rakennus on ollut evakuoituna sen jälkeen, kun räjähde löydettiin lauantaina puolenpäivän paikkeilla.

Suomen Punaisen Ristin Kontti-ketjun myymälätoiminnan johtaja Leevi Heimonen kertoi STT:lle, että käsikranaatti oli tullut Oulun Kontti-myymälään tavallisena myyntiin tuotuna lahjoituksena.

–  Saimme aiemmin tänään tietää asiasta ja myymälän sulkemisesta. Tämän syynä oli saamamme lahjoitusesine, joka on todennäköisesti vanha sotamuisto tai vastaava, Heimonen tarkensi.


Myymälä avataan maanantaina

Koska käsikranaatti saatiin turvallisesti ulos rakennuksesta, Oulun Kontti-myymälä avataan Heimosen mukaan normaalisti maanantaina. Osa Konteista on avoinna sunnuntaisin, mutta Oulun Kontti ei kuulu niihin.

Yksittäisiä vanhoja käsikranaatteja löytyy Suomessa silloin tällöin. Lahden satamasta löytyi tämän viikon torstaina käsikranaatti, joka tarttui lapsen onkeen. Puolustusvoimien Parolan panssariprikaati raivasi sen pois. Käsikranaatin arvioitiin olevan peräisin 1940-luvulta.

Mikkelin Launialassa taas suljettiin uimaranta kesäkuussa 2016, kun sukeltajat olivat havainneet järven pohjassa käsikranaatin. Poliisi kertoi, että kranaatti oli vuodelta 1932 ja löydettäessä toimintakuntoinen. Se saatiin hävitettyä turvallisesti. 

Lue myös:

    Uusimmat