Mainos

Jenkkikuvaaja matkusti Suomeen ja vuokrasi matkailuauton – jakaa vinkkejä ulkomaalaisille

Amerikkalaismies kävi raapaisemassa suomalaisen karavaanarikulttuurin pintaa.

Yhdysvaltalainen valokuvaaja Zach Stovall matkusti kesällä Suomeen Eeva-vaimonsa veljen häihin.

He vuokrasivat reissunsa ajaksi vuoden 1991 Peugeot Hymer -matkailuauton. Syynä epätavalliseen vuokra-autovalintaan oli vaimon toive siitä, että pariskunta saisi nauttia hääjuhlasta täysin rinnoin, eikä heidän reilun vuoden ikäinen Niko-poikansa pakottaisi poistumaan juhlista turhan aikaisin.

Stovall kertoo BBC:lle kirjoittamassaan artikkelissa, että heinäkuu on Suomessa yleinen kesälomakuukausi muun Euroopan tapaan. Se on myös vilkkain kuukausi matkailuautovuokraamoissa, eikä heilläkään ollut valinnanvaraa auton suhteen.

Hän kertoo olleensa huolissaan häävieraiden suhtautumisesta hänen vanhaan matkailuautoonsa. Stovall kuitenkin huomasi, että asuntoautot ja -vaunut kuuluvat kulttuurimme yhtä vahvasti kuin poronmakkara ja Terva-snapsit. Vanha Peugeot otettiin vastaan suorastaan kunniavieraan tavoin.

Dieselinkatkuinen sisääntulo ei ehkä ollut se kaikkein näyttävin, mutta Stovallin mukaan siinä oli jotain hyvin suomalaista. 

Stovallin vinkit Suomeen matkaaville karavaanareille:

 • Matka-autoiluikausi kestää Suomessa maaliskuusta lokakuuhun. Kun kysyntä on korkeimmillaan, valmistaudu maksamaan viikon vuokrasta 1 000 – 1 200 euroa.
 • Karavaanareiden kannattaa matkustaa Suomeen heinä–elokuussa, jolloin on kaikkein lämmintä ja yöt ovat yöttömiä. Järvien ja koivujen reunustamilla pikkuteillä on tunnelmaa – oli sitten päivä tai yö.
 • Hirven ja auton väliset kolarit ovat Stovallin mukaan yleisiä. Itse asiassa ne ovat niin yleisiä, että niille on jopa oma terminsä. Hirvikolari.
 • Suomi on kaksikielinen maa, joten kyltit ovat monin paikoin myös ruotsiksi. Stovall naureskelee ruotsinkieliselle hidastetöyssyä tarkoittavalle sanalle. Farthinder.
 • Armottomat talvet ovat pakottaneet suomalaiset etsimään lämpöä mitä eriskummallisimmista paikoista. Se on johtanut siihen, että saunoja löytyy sieltä sun täältä – niitä jopa vedetään autojen perässä. Julkisia saunoja on runsaasti tarjolla.
 • Monet suomalaiset puhuvat hieman englantia, mutta lämpimien jutustelu on suomalaisille kuin puukonisku haimaan. Stovall suosittelee käännösohjelmien käyttöä.
 • Taajamissa nopeusrajoitus on 50 kilometriä tunnissa. Suuremmilla teillä se on 80, moottoriteillä 120. Peltipoliiseja näkyy vilkkaimmilla valtateillä.
 • Ylinopeussakot määräytyvät tulojen mukaan. Mitä rikkaampi olet, sitä enemmän maksat.
 • Muiden Pohjoismaiden tavoin, alkoholipolitiikka on liikenteessä hyvin tiukka. Poliisin suorittamaan puhallutukseen on suostuttava huolimatta siitä, kuinka hauskaa sinulla sattuu sillä hetkellä olemaan.
Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.