Jari teki autokaupat Virossa, sitten alkoi yli vuoden kamala vääntö – varoittaa nyt muita: "Ymmärsin, että minulle satuillaan ja pidetään tyhmänä ulkomaalaisena"

Näin teet taskupysäköinnin tien vasempaan reunaan 3:16
Katso myös video: Uusi tieliikennelaki sallii auton pysäköimisen taajamassa myös kaksisuuntaisen tien vasempaan reunaan. Mikäli tarjolla on ainoastaan juuri ja juuri auton mentävä kolo, on hyödyllistä osata tehdä taskupysäköinti myös vasempaan laitaan.

Suomalainen Jari Vilhunen luuli tehneensä loistavat autokaupat Virossa, mutta todellisuus olikin täysin toisenlainen. Suomalaisen sinnikkyys palkittiin kuitenkin lopulta.

Jari Vilhunen tarvitsi uuden auton ja valinta osui vähän käytettyyn Kia Optimaan. Tallinnassa asuva, mutta tällä hetkellä pääosin Suomessa töitä tekevä, Vilhunen osti vuoden 2016 mallia olevan Kia Optiman Tallinnan Viking Motors -autokaupasta vuoden 2018 helmikuussa.

Viking Motors on Viron suurimpia ja tunnetuimpia autokauppiaita, joka myös on Kian maahantuoja.

Vilhusen kanssa Kian hinnaksi sovittiin 24 000 euroa, mitä hän piti käypänä hintana melkein uudesta ja täysin lisävarustellusta autosta.

– Tein normaalin koeajon ennen kauppaa ja kaikki näytti olevan kunnossa. En osannut epäillä mitään outoa tai erityistä, Vilhunen sanoo.

Se, että kaikki ei sittenkään ollut kunnossa, selvisi Vilhuselle vasta parin viikon päästä hänen tehdessään Kiallaan vähän pidemmän ajomatkan, Tallinnasta Tarttoon.

Ongelmat alkoivat 70 kilometrin kohdalla.

Takuu on voimassa

– Siinä kohdin auton ohjaustehostimen toiminta katosi ja auton ajaminen suoralla tasaisella tieosuudella muuttui vaikeaksi. Auto ei kulkenut enää suoraan ja ajaminen oli takaa katsoen varmaankin kuin rattijuopolla. Ajaminen muuttui niin raskaaksi, että kädet kipeytyivät, Vilhunen kertoo.

Sama ongelma jatkui Tarton-matkan jälkeenkin.

– Kaupunkiajossa Kia toimi hyvin ilman mitään vikoja, mutta matka-ajossa suuremmalla nopeudella ajo muuttui lähes mahdottomaksi. Liukkaissa olosuhteissa olisi ollut varmaankin vaarallista ajaa sellaisella autolla.

Oli siis mentävä juttelemaan asiasta kauppiaan kanssa.

– Autossa oli valmistajan takuu voimassa, joten mitään ongelmaa ei olisi pitänyt olla. Takuuksi oli kirjattu seitsemän vuotta tai 150 000 kilometriä ja auto oli vain kaksi vuotta vanha ja sillä oli ajettu 52 000, Vilhunen jatkaa.

– Viking Motorsissa nuori myyjä myönsikin minulle heti, että on kuullut vastaavista ongelmista Kia Optimoissa. Vika on ilmeisesti ohjauslaitteissa. Ääni kellossa kuitenkin muuttui, kun paikalle tuli vanhempi, minulle auton myynyt myyjä, joka kiirehti heti kertomaan, ettei ole koskaan kuullutkaan mistään vastaavasta.

Neljä kertaa huollossa

Viking Motorsista Vilhunen autoineen ohjattiin omaan merkkihuoltoon, jossa huollon esimies oli Vilhusen mukaan sitä mieltä, että autossa on mennyt kaistavahti päälle. Kun se otettaisiin pois, auto olisi kaikin puolin kunnossa.

– Sillä kertaa uskoinkin selityksen, mutta myöhemmin huomasin, että kaistavahdille on oma merkkituli, eikä se voi olla huomaamatta päällä.

Ongelma ei poistunut, eikä syytä löytynyt. Alkoi vuoden pituinen huoltokierre, minkä aikana Vilhunen kävi autoineen huollossa neljä kertaa.

Vilhusen mukaan hänelle kerrottiin lopulta huollosta, että kyse ei edes ole mistään viasta, vaan Kian ominaisuudesta.

– Olen lähes koko ikäni ollut työni vuoksi todella paljon pyörien päällä, joten jonkinlainen tuntuma minulla alkaa autojen ajo-ominaisuuksista olla. Ymmärsin, että minulle satuillaan ja pidetään tyhmänä ulkomaalaisena, Vilhunen puuskahtaa.

Vilhunen oli esittänyt, että ehkä hän voisi vaihtaa viallisen autonsa johonkin toiseen, mutta tähän ajatukseen myyjäosapuoli suhtautui torjuvasti.

Heti tärppäsi

Vilhunen sanoo kuitenkin jatkaneensa myyjän pommittamista ja lopulta sieltä kehotettiin viemään auto Viking Motorsin toiseen huoltoon, joka sekin sijaitsee Tallinnassa, Ülemistessä.

Tässä vaiheessa Vilhunen oli jo alkanut tutkia autonsa taustatietoja Viron autorekisteristä. Hän huomasi, että autolla oli ollut todennäköisesti jo kaksi omistajaa ennen häntä, vaikka se oli vain kaksi vuotta vanha.

– Rekisteritiedot olivat ristiriitaisia, mutta viittasivat ongelmiin. Miksi uusi auto vaihtaisi omistajaa niin tiuhaan? Vilhunen tuumii.

Lopulta Vilhunen sai Kialleen diagnoosin myös Viking Motorsin Ülemisten huollosta. Se oli odotetunlainen: autossa ei ole mitään vikaa.

Nyt Vilhunen tunsi sisuuntuvansa ja päätti viedä auton arvioitavaksi muualle kuin Viking Motorsiin. Ja heti tärppäsi.

– Tämän ulkopuolisen huoltofirman esimies totesi heti, että vikaahan täällä on. Näyttää siltä, että ohjaustehostin menee päältä pois aina, kun on ajettu pidempää matka-ajoa. Hän pyysi lausunnostaan 50 euroa ja sain sen mukana kirjallisen raportin auton viasta. Se kädessäni marssin sitten takaisin Viking Motorsiin.

Haistattelun asteelle

Viking Motorsissa Vilhuselle hänen mukaansa melkein naurettiin, kun hän saapui sinne ulkopuolisen arvioijan lausunto kädessään.

– Ei siihen suhtauduttu vakavasti. Ei siitä ollut mitään apua. 50 euron laskuakaan he eivät suostuneet maksamaan ja vihjaisivat, että sehän voi olla jonkin kaverini tekemä. Se oli mielestäni aika erikoista toimintaa isolta autoliikkeeltä.

Vilhunen myöntää, että tilanne kiristyi autokaupassa haistattelun asteelle puolin ja toisin. Kraiveliin ei sentään kuitenkaan käyty kiinni.

– Eipä siinä sitten muuta kuin että menin taas kotiini synkissä ajatuksissa. Ajattelin kai sitäkin, että panen vahingon kiertämään ja myyn Kiani pois.

Sitten, muutaman päivän päästä Vilhusen puhelin pirisi. Langan päässä oli mies Viking Motorsin Ülemisten huoltopisteestä.

Suomalaisen sinnikkyys palkittiin.

– Hän ilmoitti, että autooni on tilattu puuttuva varaosa ja kysyi, että milloin ehdin tuomaan autoni paikalle, niin pannaan kuntoon se ohjaustehostin. Soittaja oli sama mies, joka aiemmin oli useasti väittänyt, ettei autossa ole mitään vikaa.

Tämän jälkeen ei mennyt enää montaa päivää, kun Vilhusen Kian ohjaus oli saatu korjattua ja auto oli ajokunnossa. Sen jälkeen ovat matkat Tarttoonkin sujuneet ilman ongelmia.

Kyseessä tyyppivika?

Jari Vilhunen on yhä sitä mieltä, että Kia Optima on lähtökohtaisesti hyvä auto. Hän on siihen täysin tyytyväinen nyt, kun se saatiin ajokuntoon.

– Olen tutkinut asiaa internetissä ja näyttää siltä, että kyseessä voi olla tyyppivika. Monella muullakin Kia Optiman omistajalla on ollut sama ongelma. En kuitenkaan ole myrtynyt niinkään itse ongelmasta vaan siitä, että sen korjaaminen ei meinannut onnistua millään, Vilhunen sanoo.

– Hermot tässä menivät ja aikaa kului kaikkiaan yli 14 kuukautta. Kyseessä oli iso ostos, kuten autokauppa on aina.

Sitä Vilhunen ei osaa sanoa, miten hän olisi pystynyt välttämään koko ruljanssin.

– En osannut aavistaa, ettei takuu tunnu painavan ongelmatapauksessa mitään. Olisi luullut, että myyjäkin ymmärtää takuun merkityksen eikä ala vängätä vastaan, etenkin kun kyseessä on suuri ja Virossa hyvämaineinen kauppias. Luulisi, että autoliike haluaisi pitää kiinni asiakkaistaan ja myydä heille autoja jatkossakin.

Moni suomalainen hakee Virosta käytetyn auton, sillä siellä ne ovat usein edullisempia kuin Suomessa, vaikka huomioon ottaa Suomen autoveron. Minkä ohjeen Vilhunen antaisi autoa Virosta mielivälle suomalaiselle?

– Ehkä miettisin pari kertaa ennen kuin lähtisin autokaupoille lahden taakse.

Myöntää ja kieltää

Jari Vilhusen, 56, epäonnista autokauppaa on käsitelty myös Viron julkisuudessa, kun uutisportaali Delfi ja päivälehti Eesti Päeväleht julkaisivat aiheesta jutun.

Virolaisartikkeleissa Viking Motorsin edustaja myöntää ongelmat Vilhusen auton kanssa, mutta ei ole samaa mieltä tämän saamasta huonosta palvelusta.

Vilhunen oli itse yhteydessä useaan lehtitoimitukseen Tallinnassa saadakseen huomiota kohtalolleen. Hän toivoi silloin ja toivoo vieläkin, ettei kukaan muu joutuisi vastaavanlaiseen pulmatilanteeseen ostamansa auton kanssa.

Tallinnassa Vilhunen on asunut vuodesta 2003.

Lue myös:

    Uusimmat