Jari Korkki Harkimon poistumisesta kesken vaalitentin: "Ehkä suunniteltu operaatio"

10:10
Politiikan toimittaja Jari Korkki pohtii Huomenta Suomessa, kuka oli MTV:n puheenjohtajatentin onnistuja

Talous oli yksi keskeisistä kysymyksistä MTV:n eilisiltaisessa puheenjohtajatentissä, joka käytiin puolueiden puheenjohtajien välillä.

Suurin osa puheenjohtajista haluaisi sopeuttaa valtion taloutta. Politiikan toimittaja Jari Korkki kertoo kiinnittäneensä huomiota keskustan Annika Saarikon muista puheenjohtajista poikkeavaan lähestymistapaan leikkauksista puhuttaessa.

– Hän ei ikään kuin suostunut sulkemaan mitään pois. Kun alettiin puhua leikkauksista, niin kaikki muut mielellään kertoivat niitä asioita, mistä nyt ei ainakaan leikata. Mutta Saarikko ei lähtenyt tälle tielle, vaan hän jäi kättennosto-äänestyksissä vaikka sitten yksin puolustamaan sitä, että hän ei sitoudu tässä kohtaa yhtään mihinkään, Korkki toteaa.

Tentissä ei nähty rajuja poliittisia yhteenottoja. Korkin mukaan puolueiden niin sanottu kolmen kärki oli tentissä aavistuksen varovainen.

– Tässähän nyt lähestytään sellaista aikaa, että ainakin virheitä pitäisi vältellä eikä saisi kovin paljon ärsyttää ketään. Siinä kärkipaikoilla on vähän vaikea ottaa kovin räväkkää roolia. Tässäkin mielessä Saarikolla oli vapaammat kädet tavallaan kärkkyjien porukassa. Siellä on varaa ottaa vähän enemmän riskejä ja yrittää ajaa pääjoukkoa kiinni.

SDP:n Sanna Marin hyökkäsi kokoomusta päin sote-puolen leikkauksista. Korkki sanoo, että kokoomuksen Petteri Orpo oli aiempaa paremmin varautunut vastaamaan tähän.

– Nyt ei ollut enää sitä asetelmaa, mikä jossain vaiheessa oli, että Saarikko ja Marin pelaavat ikään kuin yhteen hallituksen nimissä ja käyvät yhdessä Orpoa vastaan. Ja kun tämä asetelma puuttui, niin Orpon oli helpompi puolustautua, kun hyökkäystä ei tullut joka suunnasta.

"Klassinen temppu"

Liike Nytin Hjallis Harkimo käveli ulos tentistä kesken kaiken. Harkimo kritisoi sitä, että hän ei saanut puheenvuoroja.

Korkin mukaan kyseessä oli klassinen temppu, jollainen nähtiin 50 vuotta sitten viihdeohjelmassa nimeltä Sirkus Pasila. Kyseisessä ohjelmassa kokoomuksen silloinen puheenjohtaja Harri Holkeri käveli ulos. Vasta paljon myöhemmin Holkeri suostui kertomaan, että kyseessä oli ollut etukäteen suunniteltu juttu.

– Jotain tällaista saattoi olla tässäkin. Yhdeksän puolueen tenttihän on sellainen, että vaikka kuinka puhutaan tasapuolisuudesta, niin kyllä se yhden kansanedustajan puolue jää siellä vähän vähemmälle huomiolle väistämättä. Tietenkin Harkimo tiesti tämän ja ehkä tämä oli suunniteltu operaatio, koska nythän hän ainakin pääsi otsikoihin, Korkki pohtii.

Korkin mukaan kristillisdemokraattien Sari Essayah vaikutti tentissä pätevältä, vaikka hän sai harvakseltaan puheenvuoroja.

Korkin mukaan myös etenkin Saarikko onnistui tentissä, koska hänellä oli vapaammat kädet kärkkyjien porukassa. Korkin mukaan Saarikko onnistui myös näyttäytymään mukavalta ihmiseltä kehuttuaan väittelyssä kaikkien muiden puheenvuoroja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja