Japanilainen kahvila keksi keinon työllistää halvaantuneita ihmisiä tarjoilijoina – robotteja mahdollista ohjata pelkillä silmän liikkeillä

Japanissa on auennut pop up -kahvila, jonka tarjoilijarobotteja ohjaavat vakavasti halvaantuneet ihmiset. Kokeilun tarkoituksena on auttaa liikunnallisesti rajoittuneita työllistymään ja itsenäistymään.

Japanilainen startup-yritys Ory on kehittänyt robotteja, jotka toimivat tarjoilijoina tokiolaisessa kahvilassa – mikä ei sinänsä ole vielä mitään uutta. Robotteja voi käskeä liikkumaan, havainnoimaan, puhumaan asiakkaiden kanssa ja kantamaan asioita, vaikka niiden kontrolloija pystyisi liikuttamaan ainoastaan silmiään.

Tarkoituksena lisätä itsenäisyyttä

Kokeiluun on osallistunut kaiken kaikkiaan 10 ihmistä, joiden liikuntakyky on rajoittunut eri tavoilla. Osallistujilla on muun muassa selkäydinvammoja sekä motoneuronisairauksia, kuten ALS.

Tarkoituksena on testata robottien ja halvaantuneiden ihmisten yhteistyötä, jotka muutoin olisivat kotiinsa sidottuja ja kykenemättömiä tekemään töitä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Yhteispeli robottien kanssa mahdollistaisi näille ihmisille palkkatulot ja mahdollisuuden olla kanssakäymisessä muiden ihmisten kanssa. Robottien ohjaajat saavat noin 9 dollarin tuntipalkkaa, mikä on yleinen taso tarjoilijoille Japanissa.

Miten robotti onnistuu kokoamaan Ikean huonekalut? Artikkeli jatkuu videon alla.

Miten robotti onnistuu kokoamaan Ikean huonekalut? 0:58

– Haluan luoda maailman, jossa ihmiset, jotka eivät voi liikuttaa kehojaan pystyvät silti työskentelemään, Ory:n toimitusjohtaja Kentaro Yoshifuji kommentoi.

Kahvila on avoinna pop up -tyylisesti vain kaksi viikkoa, mutta konseptien kehittelijät keräävät varoja joukkorahoituksella perustaakseen vakituisesti toimivan kahvilan samalla idealla.

Lähteet: BBC , BoredPanda

Lue myös:

    Uusimmat