Jäikö urheileminen taas välistä? Näin nopeasti kunto romahtaa

Aina ei jaksa liikkua yhtä aktiivisesti, mutta kuinka nopeasti kunto yleensä heikkenee, jos ei harrasta lainkaan liikuntaa?

Liikunta ja terveellinen ruokavalio ovat hyvin tärkeitä asioita hyvinvoinnin kannalta. Joskus kuitenkin saattaa tulla sellaisia kausia, että ei millään jaksa liikkua aktiivisesti. Personal trainerit Monna ja Tuukka Pursiainen kertoivat MTV Lifestylelle, kuinka nopeasti kunto yleensä heikkenee, jos jättää liikunnan kokonaisuudessaan.

– Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa ihminen on, sitä nopeammin niin sanottu huippukunto myös laskee. Vähemmän liikkuneen ja hieman heikommassa kunnossa olevan kunnon laskeminen tapahtuu hitaammin eikä eroa huomaa niin nopeasti, Tuukka kertoo.

– Jos henkilö on liikkunut todella säännöllisesti ja tavoitteellisesti vaikkapa vuoden ajan ja sitten tulee 2-3 viikon loma, jossa liikunta jää kokonaan ja herkuttelu lisääntyy, näkyy kunnossa selkeästi muutoksia heikompaan suuntaan, Monna lisää.

Miehen mukaan huippu-urheilijoilla muutoksen voi nähdä jo 2 viikon jälkeen ja harrastajalla 2-4 viikon jälkeen.

"Olonsa voi tuntea levottomaksi, ylivilkkaaksi ja jopa hieman alakuloiseksi"

Liikunta on hyvin tärkeä osa ihmisen hyvinvointia. Kuntoilun ammattilaiset Monna ja Tuukka kertovatkin, että kuntoilun lopettamisen jälkeen ilmenee usein enemmän psyykkisiä kuin fyysisiä oireita.

– Olonsa voi tuntea levottomaksi, ylivilkkaaksi ja jopa hieman alakuloiseksi.

Tuukka myös kertoo, että jos henkilö ei tarkkaile päivittäistä energiansaantiaan tai muutoin muokkaa sitä kulutusta vastaavalle tasolle, niin lisäkiloja voi karttua.

– Ajan kuluessa myös aineenvaihdunta hidastuu, mies muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja