Jaanan lapsi käytti huumeita 20 vuotta, kunnes tuli pohjakosketus: "Meni vuosia ennen kuin pystyin hyväksymään tilanteen"

Läheisen huumeidenkäytöstä kärsivät myös ihmiset ympärillä - Jaanan perheessä kesti 10 vuotta, ennen kuin asiasta puhuttiin sen oikealla nimellä 5:00
Läheisen huumeidenkäytöstä kärsivät myös ihmiset ympärillä – Jaanan perheessä kesti 10 vuotta, ennen kuin asiasta alettiin puhua oikealla nimellä

Jaanan lapsi ehti käyttää huumeita 20 vuotta, ennen kuin tuli pohjakosketus ja totuus valkeni koko perheelle. Nyt jo aikuinen lapsi on ollut kolme vuotta kuivilla.

– Nyt eletään päivä kerrallaan raittiutta.

Jaana puhui läheisensä huumeidenkäytöstä Porin SuomiAreenassa, missä Irti Huumeista ry järjesti keskustelun teemalla "Se voin olla minä, se voit olla sinä". Kun läheinen käyttää huumeita, myös hänen ympärillään olevat ihmiset kohtaavat huumeidenkäytöstä johtuvia haittoja. 

– Mikään sosiaalinen status ei suojaa ihmistä siltä, että hän ei joutuisi päihteidenkäyttäjän läheiseksi. Kukaan ei voi rajata itseään sen ulkopuolelle, etteikö asia voisi koskea sinua tai jotain sinun läheistäsi, Jaana sanoo.

Jaanan perheellä kesti vuosia tajuta, että lapsi käyttää huumeita.

– Alussa sitä ei voinut huomata, kun ei ole tietoa tai taitoa huomata. Se on pitkä polku. Lapsi kielsi asian, kun häneltä sitä kysyi ja piti minua omituisena äitinä, että edes epäilin sellaista. 

Jaana pakeni tuskaa töihinsä. 

– Se oli ainoa paikka, missä en ajatellut lastani ja sitä, missä hän oli. Varmasti sen takia poltin itseni loppuun, koska tein aivan hirveästi töitä. Sekin voi olla merkki avuntarpeesta, jos viihtyy töissä liian hyvin. 

Yliannostus paljasti totuuden

Totuus Jaanan lapsen huumeidenkäytöstä selvisi vasta, kun tämä oli käyttänyt huumeita jo 10 vuotta ja otti ensimmäisen yliannostuksen.

– Vasta sen jälkeen asiasta alettiin puhua perheessämme oikealla nimellä. Meni vuosia ennen kuin pystyin hyväksymään tilanteen. Epätoivon ja häpeän tunne oli minussa niin vahvana, että käperryin siihen ja yritin piilotella.

Jaana joutui jäämään pitkäksi aikaa pois työelämästä, kun lapsen huumeidenkäyttö oli lopulta selvinnyt.

– Kaikki vuodet sitä ennen, kun paha olo, ahdistus ja tuska kerääntyivät, veivät voimia ja energiaa aivan valtavasti. Minulla oli ongelmia jaksamisen kanssa. Yksi päivä kun tulin kotiin töistä, itku ei vain enää loppunut. Ahdistus oli niin kova, että tuntui, etten saa henkeä, Jaana kuvailee.

Puoliso vei Jaanan sairaalaan, jossa hänet otettiin osastolle sisään. Puoliso kertoi hoitohenkilökunnalle perheen raskaasta tilanteesta ja Jaana sai lähetteen terapiaan.

– Lapsen huumeidenkäyttö ja kaikki raskaat vuodet vaikuttivat työkykyyni ja jouduin olemaan vuoden pois töistä. Pikkuhiljaa aloin itse hakea tietoa enemmän ja hain tukea Irti huumeista ry:stä. Vertaistuki toi minut takaisin elävien kirjoihin.

Jaanalla on tärkeä viesti kaikille, joita ongelma koskettaa.

– Läheisillä on aina toivoa ja se toivo antaa uskoa ja voimaa siihen, että huomenna on parempi päivä.

Lue myös:

    Uusimmat