THL: Kokaiinin käyttö lisääntynyt pääkaupunkiseudulla

Huumeiden käyttö on kasvussa pääkaupunkiseudulla ja alueen läheisyydessä. Etenkin kokaiinin käyttö on lisääntynyt.

Muualla Suomessa huumeiden käyttömäärät ovat pysyneet tasaisempina. Tämä ilmenee THL:n jätevesitutkimuksesta.

Amfetamiinia käytetään enemmän kuin kokaiinia. Sitä käytetään vähemmän kuin vuonna 2020, jolloin sen käyttö oli ennätyksellisellä tasolla.

Suurissa kaupungissa amfetamiinin käyttö on lisääntynyt hieman vuodesta 2022.

– Lainvalvontaviranomaisten laajat huumetakavarikot ja kiinniotot vaikuttivat keväällä 2021 selkeästi huumetilanteeseen. Muutos on näkynyt ennen kaikkea amfetamiinin käytössä. Kokaiinin käytön osalta vaikutukset jäivät puolestaan väliaikaisiksi, THL:n yksikönpäällikkö Teemu Gunnar arvioi tiedotteessa.

– Amfetamiinin käytön vähentyminen näkyy myös yhteiskunnallisissa lieveilmiöissä, kuten huumerattijuopumusten määrän vähenemisenä kahden viime vuoden aikana. Kokaiinin voimakas käytön kasvu ei puolestaan ole vielä näkynyt vastaavalla tavalla muissa tilastoissa. Tämä viittaa, että kyseisiä huumeita käyttävät ainakin osittain eri ryhmät. Kokaiinin käyttö painottuu voimakkaasti viikonlopuille, Gunnar jatkaa.

Kokaiini on Suomen stimulanttihuumeista suosituin.

– Stimulanttien käytön osalta Suomi on selkeästi jakautunut. Etenkin pääkaupunkiseudulla stimulanttien käyttö on runsasta ja jälleen kasvusuunnassa, mutta useissa kaupungeissa tilanne on ollut varsin tasainen. Kokaiinia on tyypillisesti käytetty näissä kaupungeissa hyvin vähän tai ei laisinkaan, sanoo kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää THL:stä tiedotteessa.

Ekstaasia käytetään enemmän suuremmissa kaupungeissa kuin pienemmissä kaupungeissa. Metamfetamiinia käytetään vähemmän kuin vuosina 2016 ja 2017.

Nyt julkaistun jätevesitutkimuksen näytteet kerättiin 27 kaupungista viime vuoden marras-joulukuussa. Helsingistä, Turusta ja Tampereelta näytteitä otettiin myös tämän vuoden maaliskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat