Jääkö verikuu jälleen piiloon taivaalla? Sääennuste näyttää lupaavalta, mutta pilvisyys uhkaa osaa maata

0:52
Kuunpimennys näkyy kokonaan suurin piirtein Seinäjoki–Kuhmo-akselin pohjoispuolella.

Varhain maanantaiaamuna Suomen taivaalla nähdään harvinainen, täydellinen kuunpimennys. Sen aikana kuu näyttäytyy ruosteenpunaisena, eli niin sanottuna verikuuna.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Paavo Korpelan mukaan maanantaille luvataan kylmää säätyyppiä koko maahan. Silloin ilma on kuiva, eikä pilvisyys ole niin todennäköistä kuin lauhalla säällä.

Maanantainen kuunpimennys on Suomessa harvinaista herkkua, sillä seuraava verikuu paistaa Suomen yllä vuonna 2025. Edellisen kerran täydellinen kuunpimennys näkyi Suomessa heinäkuussa. Tuolloin pimennys jäi pilvien taakse muun muassa Helsingin Kaivopuistoon kerääntyneelle ihmisjoukolle.

Korpela sanoo, että maanantaina suurin riski pilvisyydelle on maan länsiosassa, jonne Pohjanlahdelta nouseva kosteus voi muodostaa pilviä. Myös pääkaupunkiseudulla maanantain varhaisaamu voi olla pilvinen.

– Kuunpimennys on kaikista mahdollisinta nähdä maan pohjois- ja itäosassa, Korpela sanoo.

Kuu ei katoa näkyvistä

Tähtitieteellisen yhdistyksen, eli Ursan mukaan kuunpimennys alka maanantaiaamuna kello 4.36 ja päättyy kello 9.48. Täydellinen vaihe, jolloin Kuu näkyy verikuuna, alkaa kello 6.41 ja päättyy kello 7.43. Pimennys on syvimmillään ja komeimmillaan kello 7.12.

Pimennyksen voi seurata kokonaisuudessaan Seinäjoki–Kuhmo-akselin pohjoispuolella. Akselin eteläpuolella pimennyksen viimeiset aiheet jäävät näkemättä, sillä Kuu katoaa horisontin taakse.

Vaikka kyseessä on täydellinen kuunpimennys, Kuu ei katoa näkyvistä. Tämä johtuu Maan ilmakehästä, joka taivuttaa takaansa tulevaa auringonvaloa kuun pinnalle. Ilmakehän läpi kuljettuaan valosta on jäljellä enää punertavat värisävyt, ja ne värjäävät Kuun pinnan ruosteenpunaiseksi, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry.

Kuunpimennys on verkkainen tapahtuma, jossa ei tapahdu nopeita muutoksia. Sitä voi seurata yhtä hyvin paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella. Toisin kuin auringonpimennyksen tapauksessa, kuunpimennyksen seuraaminen on aivan yhtä turvallista kuin minkä tahansa kuutamon katselu.

MTV Uutiset seuraa kuunpimennystä suorana Helsingin Tähtitorninmäeltä maanantaiaamuna.

Lue lisää: 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja