Jaakko Selin menetti sydämensä Maltalle – lue miksi!

Kokenut Maltan kävijä, toimittaja Jaakko Selin kertoo, millainen paratiisisaari Malta on matkailijalle.

Välimerellä sijaitseva Maltan saari on hyvin tuttu toimittaja Jaakko Selinille. Hän kertoo kivisten saarten huokuvan menneen ajan Eurooppaa.

– Malta on kulttuurien sekasotku. Siellä yhdistyy italialaisuus ja arabitemperamentti. Siellä vallitsee erilainen kulttuuri kuin muualla Euroopassa, koska maassa on vuosisatojen mittaan ollut eri valloittajia ja isäntiä – kansoja on mennyt ja tullut.

Selin näkee Maltassa myös paljon samaa kuin omassa maassamme, sillä kumpikin maa on pieni läntti Euroopan reunalla.

– Vertaan usein myös Maltaa Suomeen: se on Euroopan laidalla kuten Suomi ja olemme pieniä kansoja: Maltalla on vain noin puoli miljoonaa asukasta.

Molempien maiden kieli on myös omalaatuinen, ja Maltalla puhutaan maltaa.

– Malta on seemiläinen kieli ja siinä on jotain arabian vivahdetta, mutta sitä kirjoitetaan länsimaalaisittain. Kuitenkin varmaan 99 prosenttia maltalaisista osaa myös englantia. Maltalaisia elää myös hyvin paljon ulkomailla: Englannissa, Kanadassa ja Australiassa, Selin luettelee.

Myyttinen tunnelma

Maltalle matkatessa Selin kehottaa tutustumaan erityisesti maan pääkaupunkiin Vallettaan. Kaupunki sijaitsee omalla niemenkärjellään, joka on sittemmin kasvanut kiinni mantereeseen.

– Pääkaupunki Valletta on UNESCO:n maailmanperintökohde. Se on 1400-luvulla ritariajoilla rakennettu linnoituskaupunki ja on hyvin ainutlaatuinen, kaunis ja ihmeellinen.

– Kun ihmiset menevät Maltalle, he usein vain käyvät päivän Vallettassa, kun oppaat vievät heidät muualle turistikeskuksiin.

Selinin mielestä Valletta olisi kuitenkin ihan oman matkansa arvoinen.

– Kaupunki on ihmeellisen myyttinen. Kaikki siellä on rakennettu kalkkikivestä, ja kaupunki hohtaa lämpimän keltaisena.

Aistinautintoja

Kaiken kaikkiaan Maltalla voi kokea silmiä ja myös makuhermoja hiveleviä nautintoja. Maisemia täyttävät upeat kirkot ja linnoitukset ja puistot, mielettömät näköalat sekä kauniit vanhat satamat, joista on ajan myötä rakennettu turisteille vapaa-ajanvietto- ja viihtymisalueita.

– Lisäksi Maltalla on ihania kauppoja ja ravintoloita. Maltan ruokakulttuuri on hyvin maalainen ja ronski, ja vieressä sijaitseva Italia on antanut vaikutteitaan ruokaan. Ravintolat ovat fantastisia, erityisesti ihanat italialaisravintolat, Selin kertoo.

Kuivaa ja kallioista

Selin kertoo Maltan saaren luonnon olevan kuiva, ja jos paikalliset puhuvat metsästä, he tarkoittavat kitukasvuista pensaikkoa. Rannat ovat kallioisia, eivätkä sovellun rantaelämään.

– Kaikki Maltalla on kuivaa ja kuumaa, eikä maasta kannata odottaa ainakaan mitään rantalomaa, Selin sanoo.

– Onhan saarilla toki merta ympärillä, joten pari hiekkarantaa löytyy.

Ympäröivän meren vuoksi sukelluskulttuuri saarella kukoistaa.

– Jos ei halua lähteä Välimerta edemmäs sukeltamaan, kannattaa suunnata Maltalle. Siellä on hyviä sukelluskouluja ja kursseja, Selin suosittelee.

– Maltalla voi myös opiskella kieliä, sillä siellä järjestetään nuorille, mutta myös aikuiselle intensiivisiä kielikursseja. Saaren maaseudulla voi harrastaa myös ratsastusta.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/ Annimari Pasanen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja