Jääkiekon MM-kisojen siirrolla kovat seuraukset – IIHF joutuu maksamaan korvauksia

Jääkiekon MM-kisat siirtyvät pois Valko-Venäjältä 0:45
Jääkiekon MM-kisat siirretään pois Velko-Venäjältä.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto (IIHF) päätti maanantaina, ettei MM-jääkiekkoa pelata keväällä Valko-Venäjällä. Päätöksen seurauksena IIHF maksaa Valko-Venäjälle rahallisen korvauksen kisojen menettämisestä. Myös kisojen uudelleenjärjestely tuo kuluja.

Valko-Venäjä menetti MM-kiekon järjestelyoikeutensa vain noin neljä kuukautta ennen tapahtuman alkua. IIHF:n päätöksellä on myös rahallisia seurauksia. IIHF:n hallituksen jäsen Petr Briza kertoo tsekkiläiselle sport.cz-sivustolle, että kisajärjestäjille maksetaan korvauksia tapahtuman peruuntumisesta.

– Kyse ei ole sanktioista vaan korvauksista valkovenäläisille järjestäjille. Näistä mainitaan selvästi sopimuksissa. Odotamme raporttia IIHF:n pääsihteeriltä (Horst Lichtner). Siitä selviää tekemämme päätöksen kulujen määrä ja seuraukset lähiviikkoina.

Brizan mukaan Valko-Venäjälle maksettavien korvausten määrä ei ole vielä tarkentunut, vaan asiasta käydään keskusteluja valkovenäläisten kisajärjestäjien kanssa.

IIHF:n hallituksen varapuheenjohtaja Kalervo Kummola kertoi maanantain tiedotustilaisuudessa, että kisojen siirron aiheuttamista kustannuksista on käyty keskustelua jo pitkään.

– Meidän toimisto ja lakimies neuvottelivat useamman viikon vakuutusyhtiön kanssa mahdollisesta siirrosta.

Viime keväänä jääkiekon MM-kilpailut Sveitsissä jouduttiin perumaan kokonaan koronaviruspandemian vuoksi.

– Tämä ei ole niin paha tilanne, jos ajatellaan vakuutuksen kannalta. Viime vuonna kisat jäivät pelaamatta ja markkinointisopimuksen ja televisiosopimuksen rahat saamatta, jolloin vakuutussumma oli suurempi. Nyt kisat pelataan muodossa tai toisessa, joten vakuutussumma ei ole niin iso.

Joka tapauksessa kisojen siirtopäätös tulee kalliiksi. Kisat pelattaneen ilman yleisöä, mikä ei ole varsinainen houkutin uusille kisajärjestäjille. Briza kertoo, että IIHF ottaa uuden kisajärjestäjän kulut hoitaakseen.

– Liitossa on tultu siihen tulokseen viime kuukausina, että se maksaa korvaavan kisajärjestäjän kulut omasta budjetistaan.

IIHF ei vielä päättänyt, missä kevään kisat pelataan. Jaettujen kisojen toinen järjestäjä Latvia on ilmoittanut voivansa järjestää itse koko tapahtuman maan pääkaupungissa Riiassa. Myös Tanskan ja Slovakian jääkiekkoliitot ovat ilmaisseet halukkuutensa MM-tapahtuman järjestämiseksi. 

Brizan mukaan IIHF:llä ei vielä hetkellä ole suosikkia kisajärjestäjäksi.

– Monia yksityiskohtia pitää selvittää järjestäjien kanssa. Pääsihteeri työskentelee kovasti selvittääkseen kolmen vaihtoehdon rahoituksen, Briza sanoo.

– MM-kisoja valmistellaan huolellisesti vuosia etukäteen, nyt aikataulu on todella tiukka. Tilanne on hyvin haastava IIHF:lle ja kisajärjestäjälle.

Lue myös:

    Uusimmat