ISS-avaruusasemalla havaittiin pilvestä ampaissut sininen säde: "Eteni 50 kilometrin korkeuteen alle sekunnissa"

Kansainvälisellä ISS-avaruusasemalla on tehty erikoinen havainto kun pilvien keskeltä nousi vauhdilla yläilmoihin kirkkaan sininen säde.

Live Science kirjoittaa, että kyseessä on ukkospilvistä ylöspäin nouseva viuhkasalama. Viuhkasalamaa on hankala havaita maasta käsin, koska se muodostuu ukkospilvien yläosassa. Näky onkin sangen harvinainen.

Havainto tehtiin ISS:n laitteistolla  jo vuonna 2019, mutta tutkijat kuvailevat ilmiötä muutama päivä sitten julkaistussa Nature-julkaisun artikkelissa.

Ilmiö havaittiin Tyynellämerellä sijaitsevan Naurun saaren lähistöllä.

Science News kirjoittaa, että viuhkasalamoinnin syntyä on ollut hankala tutkia. Tuoreessa raportissa kerrotaan sinisen säteen syntyneen äärimmäisen lyhytaikaisen, kirkkaan sähköpurkauksen seurauksena.

Purkaus tapahtui noin 16 kilometrin korkeudessa. Sininen säde ampaisi stratosfääriin noin 52 kilometrin korkeuteen alle sekunnissa.

Avaruusfyysikko Victor Pasko kertoo Science Newsille, että yläilmakehän ilmiöiden tutkiminen on tärkeää, sillä ne saattavat vaikuttaa radioaaltojen kulkuun ja siten viestintäteknologian toimivuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja