Jemenin kapinalliset väittävät kaapanneensa israelilaisaluksen Punaisellamerellä, Israel kiistää – MTV seurasi sotaa

Israelin joukot tekivät rynnäkön Gazan suurimpaan sairaalaan 2:04
Israelin joukot tekivät rynnäkön Gazan suurimpaan sairaalaan.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa sunnuntaina 19. marraskuuta 2023.

  • YK:n turvallisuusneuvosto vaatii humanitaarisia taukoja Gazaan
  • Israel väittää löytäneensä Hamasin komentokeskuksen al-Shifan sairaalan alta, Hamas kiistää
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.), Gazassa yli 12 300 (Äärijärjestö Hamas 18.11. )
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

21.22: Jemenin kapinalliset väittävät kaapanneensa israelilaisaluksen Punaisellamerellä, Israel kiistää

Iranin tukemat Jemenin huthikapinalliset väittävät sunnuntaina kaapanneensa israelilaisaluksen Punaisellamerellä ja pakottaneensa sen Jemenin rannikolle. Israelin armeijan mukaan kaapattu laiva ei ole israelilainen.

– Asevoimamme jatkavat sotilasoperaatioita israelilaisvihollista vastaan niin kauan kunnes aggressio Gazassa loppuu ja kuvottavat rikokset palestiinalaisveljiämme vastaan Gazassa ja Länsirannalla loppuvat, kirjoitti huthien edustaja viestipalvelu X:ssä.

Israelin armeijan mukaan kyseessä oli Turkista kohti Intiaa matkalla ollut alus, jonka miehistö koostuu eri kansalaisuuksista. Joukossa ei kuitenkaan ole israelilaisia.

Myös Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kiistää, että alus olisi israelilainen, mutta tuomitsee lausunnossaan "iranilaisten hyökkäyksen kansainvälistä alusta vastaan".

20.09: Israelin armeija:Al-Shifan sairaalan alta löytynyt pitkä tunneli

Gazan pohjoisosassa sijaitsevan al-Shifan sairaalan alta on löydetty 55-metrinen tunneli, kertoo Israelin armeija.

Armeijan mukaan tunneli kulkee kymmenen metrin syvyydessä sairaalakompleksin alla.

Israel on jo aiemmin väittänyt, että al-Shifa-sairaalan alle on rakennettu äärijärjestö Hamasin komentokeskus. Samoin Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston viestintäkoordinaattori John Kirby sanoi vajaa viikko sitten, että Hamasilla on al-Shifan alla komentokeskus, jonne se on myös varastoinut aseita.

18.47: Sopu lähellä? Gazassa odotetaan tietoa mahdollisesta tulitauosta

Gazassa odotetaan parhaillaan uutisia tulitauosta, joka lopettaisi äärijärjestö Hamasin ja Israelin armeijan taistelut joksikin aikaa, jotta alueelle saataisiin lisää humanitaarista apua.

Yhdysvaltalaislehti Washington Post kertoo omiin lähteisiinsä nojaten Qatarissa olevan tekeillä sopimuksen, joka keskeyttäisi taistelut viideksi päiväksi. Vastineeksi tästä Hamas vapauttaisi ainakin 50 hallussaan olevaa panttivankia. Samalla Gazaan toimitettavan humanitaarisen avun määrää nostettaisiin merkittävästi.

Lehden mukaan tulitaukoa valvottaisiin ilmasta.

Qatarin pääministerin Mohammed bin Abdulrahman Al Thanin mukaan sopuun pääseminen on kiinni enää käytännön yksityiskohtien hiomisesta.

Yhdysvaltain avustava turvallisuusneuvonantaja Jon Finer kertoo hänkin, että neuvotteluissa ollaan "lähempänä sopua kuin pitkään aikaan".

13.45: Keskosvauvat evakuoitu al-Shifan sairaalalta, Gazan sairaaloiden pääjohtaja kertoo

Kaikki Gazan kaistan suurimmassa sairaalassa al-Shifassa olleet 31 keskosvauvaa on evakuoitu, kertoo Gazan sairaaloiden pääjohtaja Mohammed Zaqut. Hänen mukaansa keskoset evakuoitiin sairaalasta yhdessä kolmen lääkärin ja kahden hoitajan kanssa. Valmistelut heidän pääsemisekseen Egyptiin ovat meneillään.

Palestiinalaislähteiden mukaan Israelin asevoimat käski eilen tyhjentää sairaalan. Evakuointimääräyksen jälkeen satojen ihmisten kerrottiin poistuneen sairaalalta.

Kun Maailman terveysjärjestö WHO:n asiantuntijat vierailivat sairaalassa eilen, oli siellä edelleen kuitenkin lähes 300 potilasta ja 25 lääkintähenkilökunnan jäsentä.

8.16: WHO: Gazan al-Shifan sairaala ei kykene toimimaan nykyolosuhteissa, sairaalassa edelleen lähes 300 potilasta

Gazan kaistan suurin sairaala ei kykene toimimaan muun muassa puhtaan veden, polttoaineen, lääkkeiden ja ruoan puutteen vuoksi, kertoo sairaalalla vieraillut Maailman terveysjärjestö WHO viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter).

Israelin valtaamalla al-Shifan sairaalalla vieraillut WHO:n ryhmä oli kuvaillut tilannetta epätoivoiseksi. Ryhmä oli nähnyt sairaalan sisäänkäynnin luona joukkohaudan, johon oli heidän saamiensa tietojen mukaan haudattu yli 80 ihmistä.

Sairaalassa on WHO:n mukaan edelleen lähes 300 potilasta, joista noin 30 on erittäin kriittisessä tilassa olevia vauvoja.

7.48: Palestiinalainen uutistoimisto: 15 kuollut iskuissa

Palestiinalaisen uutistoimisto WAFA:n mukaan 15 palestiinalaista kuoli sunnuntaina Israelin pommituksissa. Sen mukaan 13 uhreista kuoli hyökkäyksessä Nuseiratin pakolaisleirin alueelle Keski-Gazassa, kaksi taas Khan Younisin kaupungissa Gazan kaistan eteläosissa. (Reuters)

5.52: Washington Postin mukaan Israel ja Hamas päässeet alustavaan sopuun taistelujen keskeyttämisestä

Yhdysvaltalaislehti Washington Post kertoo lähteisiinsä nojaten Israelin ja Hamasin päässeen alustavaan sopimukseen taistelujen keskeyttämisestä viideksi päiväksi. Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Adrienne Watson kuitenkin kiisti sovun vielä syntyneen.

–  Emme ole vielä päässeet sopimukseen, mutta jatkamme kovan työn tekemistä, jotta pääsemme sopimukseen, Watson kommentoi Washington Postin uutista viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter) julkaistussa viestissä.

Washington Postin mukaan mahdolliseen sopimukseen kuuluisi taistelujen keskeyttämisen lisäksi ainakin 50:n Hamasin ottaman panttivangin vapauttaminen. Lisäksi humanitaarista apua olisi tarkoitus tuoda merkittävä määrä Egyptistä Gazaan.

Lehden mukaan tulitaukoa valvottaisiin ilmasta käsin. (STT)

Lauantai 18. marraskuuta: 

23.43:Biden: Gazan ja Länsirannan hallinto tulisi tulevaisuudessa yhdistää

Gaza ja Länsiranta tulisi lopulta yhdistää uuden palestiinalaishallinnon alaisuuteen, katsoo Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

Biden kirjoittaa Washington Postissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että alueille tulisi muodostaa yhteinen hallinto samalla kun kaikki tekevät työtä kahden valtion ratkaisun edistämiseksi.

Äärijärjestö Hamas on hallinnut Gazaa vaalivoitostaan vuodesta 2006 lähtien. Länsirantaa ja kansainvälisesti tunnustettua palestiinalaishallintoa taas johtaa Fatah-palestiinalaisjärjestö.

19.38: Hamas: Gazassa kuolleiden määrä noussut 12 300:aan

Gazan kaistaleella Israelin hyökkäyksen aikana kuolleiden kokonaismäärä on noussut 12 300:aan, ilmoittaa Gazaa hallitseva äärijärjestö Hamas. Vihollisuudet Israelin joukkojen ja palestiinalaisten militanttien välillä alkoivat Välimeren rannalla sijaitsevassa Gazassa lokakuun 7. päivänä.

Hamasin mukaan kuolleiden joukossa oli yli 5 000 lasta ja 3 300 naista, minkä lisäksi haavoittuneita on noin 30 000. Hamasin alainen terveysministeriö on aiemmin kertonut, ettei se voi enää antaa kuolonuhrien tarkkoja lukuja, koska rajut taistelut ovat estäneet ruumiiden löytämisen.

Israelin hyökkäystä Gazaan edelsi Hamasin isku Israelin puolelle. Israel on kertonut iskussa kuolleen noin 1 200 ihmistä.

15.25: Ainakin 50 kuollut Israelin iskettyä YK:n kouluun Gazassa, Hamasin alainen terveysministeriö kertoo

Ainakin 50 ihmistä on kuollut Israelin iskettyä Pohjois-Gazassa Jabalian pakolaisleirissä sijaitsevaan al-Fakhouran kouluun, äärijärjestö Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön edustaja kertoo.

Ministeriön edustajan mukaan Israel teki ilmaiskun koululle tänä aamuna. Tietoja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Lue lisää lauantain uutisia täältä

Lue myös:

    Uusimmat