Isisin toimintaan osallistunut nainen sai Norjassa kolme ja puoli vuotta vankeutta – lasten- ja kodinhoito katsottiin terroristiryhmän avustamiseksi

0:42
Pekka Haavisto sanoi tammikuussa Ylellä, että al-Holissa on vielä viitisentoista suomalaislasta äiteineen

Norjassa oikeus on antanut kolmen ja puolen vuoden vankeustuomion äärijärjestö Isisin toimintaan osallistuneelle naiselle.

Norjalais-pakistanilainen 30-vuotias nainen ei osallistunut taisteluihin Isisin riveissä, mutta hänen katsottiin avustaneen Isisin toimintaa hoitamalla kotia ja lapsia. Tuomio on ensimmäinen laatuaan Norjassa.

Oslon käräjäoikeuden tuomarin mukaan syytetty nainen osallistui aktiivisesti terroristijärjestön ylläpitämiseen.

– Oikeus katsoo, että syytetty otti osaa terroristijärjestön toimintaan, ja hän teki niin tietoisesti ja halukkaasti, tuomari Ingemar Nestor Nilsen sanoi lukiessaan tuomiota.

Nainen asui Syyriassa vuodet 2013–2019. Hän radikalisoitui vielä Norjassa asuessaan 22-vuotiaana ja rakastui norjalais-chileläiseen vierastaistelijaan, jonka perässä hän lopulta lähti Syyriaan.

Nainen ehti Syyrian-aikanaan olla naimisissa kolmen vierastaistelijan kanssa ja saada kaksi lasta.

Syyttäjän mielestä naisen toiminta kodin ja lasten hoitamisessa oli keskeistä sen kannalta, että hänen aviomiehensä pystyivät osallistumaan taisteluihin Isisin ja al-Nusran rintaman riveissä, ja siten hän edisti Isisin yritystä rakentaa islamilainen valtio.

Syyttäjä oli vaatinut naiselle neljän vuoden vankeutta.

Naisen hakeminen Norjaan aiheutti poliittisen myrskyn

Oikeuden tiedot tapauksen yksityiskohdista perustuvat pitkälti naisen omiin kertomuksiin, eikä hän kiistä toimintaansa Syyriassa. Nainen ei kuitenkaan omasta mielestään syyllistynyt rikokseen.

Naisen puolustuksen mukaan hän olisi halunnut lähteä Syyriasta, mutta ei päässyt lähtemään. Puolustuksen mukaan nainen oli lähtenyt Syyriaan tapaamaan miestään aikomuksenaan palata.

Syyttäjä taas uskoi naisen tienneen etukäteen, mikä hänen roolinsa islamistitaistelijan vaimona olisi.

Nainen noudettiin al-Holin leiriltä Norjaan toissa vuonna, kun toinen hänen lapsistaan sairastui vakavasti, mikä aiheutti Norjassa poliittisen myrskyn.

Tapaus johti myöhemmin maahanmuuttovastaisen edistyspuolueen vetäytymiseen hallitusyhteistyöstä.

Norjan turvallisuuspoliisi otti naisen kiinni heti hänen saavuttuaan Oslon lentokentälle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja