Viranomaiset jahtaavat al-Holin leirin palautukset paljastanutta tuntematonta poliisia – poliisin oma virhe suojaa salaisen tiedon vuotajaa

Pekka Haavisto Ylellä: al-Holissa vielä viitisentoista lasta äiteineen 0:42
Al-Holin leirissä oli tammikuussa Pekka Haaviston mukaan viitisentoista suomalaislasta äiteineen.

Viranomaiset ovat yrittäneet kattavasti selvittää, kuka poliisi kertoi tiedotusvälineille al-Holin leirin palautuksiin liittyvästä asiakirjasta. Asiakirjassa kerrottiin, miten poliisi toimii al-Holin leirin palautusten yhteydessä.

Syyttäjän päätös tutkinnan keskeyttämisestä paljastaa, että tapauksessa epäillään virkavelvollisuuden rikkomista vuosien 2019 ja 2020 vaihteessa.

Tutkinnan syynä uutinen al-Hol-operaatiosta

Tutkinnan syynä on se, että Yle uutisoi joulukuussa 2019 nähneensä saman vuoden marraskuulle päivätyn asiakirjan al-Hol-operaatiosta. Sen mukaan leiriltä tuotaisiin ”kaikki palautukseen suostuvat henkilöt”.

Uutisen mukaan asiakirjassa kuvataan suunnitelman sisältöä ja poliisille suunniteltua osuutta sen eri vaiheissa. Suunnitelman oli allekirjoittanut poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Poliisihallitus oli pyytänyt tutkinnan siitä, onko joku asiakirjan jakelussa mainittu tai muuten asiakirjaa käsitellyt henkilö syyllistynyt rikokseen vuotaessaan asiakirjan tai sen sisällön julkisuuteen. Asiakirja oli salainen.

"Tuntematon poliisi" jäi mysteeriksi

Lopulta tutkinnanjohtajana toimiva erikoissyyttäjä katsoi, ettei se onnistu löytämään mahdollista epäiltyä.

– Selvityksessä on käynyt ilmi myös se, että asiakirja on ollut erehdyksessä lyhyen aikaa suuren virkamiesjoukon saatavilla, syyttäjän päätöksestä ilmenee.

– Kattavien selvitystenkään myötä ei esitutkintaa ole kuitenkaan tällä hetkellä mahdollista kohdistaa tiettyyn henkilöpiiriin, joten asian tutkinta keskeytetään.

Päätöksen tiedostonimeksi on jäänyt "Tuntematon poliisi".

Päätöksen mukaan esitutkintaa jatketaan, kun edellytyksiä keskeyttämiselle ei enää ole.

Lue myös:

    Uusimmat