Inhokkeja ja himottavia paheita: katso Kokkisodan viimeisen jakson reseptit!
Kokkisodan kauden viimeisessä jaksossa vierailee uutisankkuri Kirsi Alm-Siira.Saku Tiainen
Julkaistu 14.02.2019 06:00
MTV VIIHDE
Kokkisodan keittiössä valmistetaan herkkuja merenelävistä ja maksalaatikosta.
Kokkisodan kauden viimeisessä jaksossa kohtaavat uutisankkurit Kirsi Alm-Siira Ja Aino Huilaja. Keittiömestareina taituroivat Linnea Vihonen ja Serko Rantanen.
1 sipuli 100g mansikoita 2rkl öljyä Tuoretta korianteria 50g mantelilastuja Tilkka vettä ½ sitruunan mehu Tuoretta minttua 0,5tl suolaa myllystä
Hienonna sipuli ja poista mansikoista kannat ja puolita ne. Hienonna korianteri. Kuumenna öljy kasarissa ja lisää sipuli, mansikat ja korianteri, freesaa kunnes sipulit ovat pehmenneet. Lisää mantelilastut ja sen verran vettä, että saat jauhettua mantelit tahnaksi tehosekoittimessa tai kutterissa. Mausta sitruunamehulla, hienonnetulla mintulla ja suolalla.
Mantelikala
150g lämminsavulohta Kourallinen tuoretta korianteria Kourallinen tuoretta tilliä ½ dl oliiviöljyä ½ sitruunan mehu ½ tl suolaa ½ tl mustapippuria
Hienonna yrtit. Murenna lohi kulhoon, lisää oliiviöljy ja sitruunan mehu ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita.
Crumble
3 hapankorppua 30g voita 1 valkosipuli
Jauha hapankorput tehosekoittimessa muruiksi. Laita voi pannulle ja lämmitä. Leikkaa valkosipuli poikittain kahtia ja hiero puolikkaan valkosipulin leikkauspintaa kuumaan voihin. Lisää pannulle hapankorppumurut ja paahda rapeaksi, noin 5 minuuttia
Kurkku-sitruunasalaatti
½ kurkku ½ sitruunan mehu Reilusti tuoretta tilliä Mustapippuria myllystä
Leikkaa kurkku ohuiksi tikuiksi. Sekoita yhteen sitruunan mehu, tilli ja pippuri ja marinoi kurkkutikut sillä.
Tee annokset laittamalla mansikkamoussea alle, päälle mantelikalaa, sitten hapankorppucrumblea. Koristele viipaloimalla päälle muutama tuore mansikka ja lisäämällä kurkkutikkuja, tuoretta tilliä ja loraus oliiviöljyä.
Poista mansikoista kannat ja puolita ne. Laita mantelit, voi ja sokeri kasariin, kuumenna ja hauduta, kunnes sokeri sulaa ja kuorruttaa mantelit. Lisää mansikat ja hunaja. Anna hautua hetki, koristele basilikalla ja jogurtilla.
Paahda manteleita kuivalla pannulla, kunnes ne ovat paahtuneet kullanruskeiksi. Kaada kuumat mantelit kippoon, lisää kerma ja sitten kääntele jogurtti ja hunaja manteleihin ja mausta suolalla ja pippuria. Lusikoi mantelia savulohen päälle.
Pilko peruna kuorineen paloiksi. Hienonna sipuli ja leikkaa valkosipuli ohuiksi viipaleiksi. Taputa mustekalat kuiviksi talouspaperin avulla.
Kuumenna oliiviöljyä pannussa ja laita perunat siihen kypsymään. Lisää sipuli ja valkosipuli ja kypsennä noin 15 minuuttia. Nosta pannun lämpö oikein kuumalle ja lisää mustekalat, soijakastike, salvia, persilja ja hunaja. Paista kovalla lämmöllä 3-4 minuuttia ja mausta lopuksi salviasuolalla.
Mustekala (fritatut)
100 g minimustekaloja ½ dl vehnäjauhoja 1 luomukananmuna ½ dl korppujauhoa 1 tl hienoa merisuolaa 3 dl auringonkukkaöljyä friteeraamiseen
Riko kananmuna kulhoon ja vatkaa sen rakenne rikki. Laita vehnäjauhot omaan kippoonsa ja korppujauhot omaansa. Paneroi mustekalat kierittelemällä ne vehnäjauhoissa, kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa.
Kuumenna öljy kasarissa 160-asteiseksi ja friteeraa mustekalat öljyssä kullanruskeiksi, noin 4 minuuttia. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi kuivamaan.
Salviasuola
Kourallinen salvian lehtiä 4rkl sormisuolaa
Jauha salvian lehdet suolan kanssa morttelissa.
Salviasipsit
Salvian lehtiä Auringonkukkaöljyä
Laita kasariin noin 1,5cm kerros öljyä ja kuumenna öljy 160-asteiseksi. Lisää salvian lehdet ja paahda 10 sekuntia kunnes lehdet ovat rapeita. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan.
½ dl sokeria 50g voita 1 dl tyrnimarjoja 2rkl vettä 2rkl liekitysalkoholia (esim. brandyä)
Vaahdota kerma. Laita maksalaatikko, jogurtti ja hunaja kulhoon ja soseuta tahnaksi tehosekoittimessa. Lisää vaahdotettu kerma.
Laita sokeri ja voi pieneen pannuun ja kuumenna, kunnes sokeri sulaa voihin ja voi alkaa kuplia. Lisää tyrnit ja vesi. Paahda kunnes seos karamellisoitua kullanruskeaksi. Lisää lopuksi liekitysalkoholi, sytytä tikulla tai kaasulieden liekillä ja liekitä, odota että alkoholi palaa loppuun. Tarjoa maksalaatikkomoussen kanssa.
Munakoisorullat leipäjuustolla, hillalla ja mintulla Hauki-wallenberg Mansikkakeitto Juustonaksuilla kuorrutettua leipäjuustoa
Munakoisorullat leipäjuustolla, hillalla ja mintulla
1 munakoiso 100 g leipäjuustoa ½ dl hilloja Tuoretta minttua ½ tl suolaa myllystä Oliiviöljyä paistamiseen
Leikkaa munakoiso pituussuunnassa muutaman millimetrin paksuisiksi viipaleiksi ja laita pannulle öljyyn paistumaan. Paista molemmin puolin ruskeiksi, noin 3 minuuttia / puoli. Nosta kypsät munakoisot sivuun.
Hienonna leipäjuusto muruksi ja laita öljyyn paistumaan. Lisää hillat sekä hienonnettua minttua, paista muutama minuutti ja mausta suolalla. Jaa täyte munakoisoviipaleiden päälle ja rullaa munakoisot. Koristele hillapyreellä (resepti alla) ja tuoreella mintulla.
Tee ensin leivitys. Hienonna juustosuikerot tehosekoittimessa muruksi, sekoita korppujauhoihin.
Paloittele 500 g haukifilettä ja laita yleiskoneen kutteriin kerman ja mausteiden kanssa. Soseuta sileäksi ja sekoita mukaan kananmuna.
Kuumenna iso nokare voita pannussa rosmariinin oksien kanssa. Muotoile kylmässä vedessä kostutetuin käsin haukimassasta 2 pihviä. Kieritä pihvit juustonaksu-korppujauhoseoksessa ja laita pannulle paistumaan. Lisää tarvittaessa voita paiston aikana. Paista molemmin puolin ruskeiksi, noin 2 minuuttia.
Mausta loppu hauki suolalla ja paista voissa kypsäksi.
Tee hillapyre soseuttamalla hillat ja tuoretta minttua soseeksi. Kokoa annokset laittamalla pohjalle hillapyrettä, sitten haukipihvi, sen jälkeen sitruunalohko ja pala paistettua haukea sekä tiristetty rosmariinin oksa pannulta.
Mansikkakeitto
2dl mansikoita 1dl sokeria ½ dl vettä 1dl kuohukermaa 3rkl tomusokeria Tuoretta timjamia
Poista mansikoista kannat ja puolita ne. Laita mansikat, sokeri ja vesi kasariin ja keitä 5 min. Soseuta sauvasekoittimella seos keitoksi. Vispaa kermasta ja tomusokerista käsin löysä vaahto ja tarjoa mansikkakeiton kanssa. Koristele annos timjamilla. Säästä osa mansikkakeitosta leipäjuuston kanssa tarjottavaksi.
Juustonaksuilla kuorrutettua leipäjuustoa
150 g leipäjuustoa Kourallinen juustonaksuja Voita paistamiseen 2rkl liekitysalkoholia (esim. brandyä) Mansikkakeittoa (resepti yllä)
Hienonna juustonaksumurut tehosekoittimessa hienoksi muruksi. Leikkaa leipäjuusto kolmioiksi ja kierittele palat juustonaksumuruissa. Paista kuumalla pannulla voissa, lisää lopuksi liekitysalkoholi ja sytytä tulitikulla tai kaasulieden liekillä ja anna alkoholin palaa loppuun. Jaa juusto annosvuokiin ja viimeistele mansikkakeitolla, koristele lopulla juustonaksumurulla.