Ingebrigtsenin urheiluperheen hajoaminen mursi äidin sydämen – valmentajaisä katuu tekojaan: "Mikään ei ole sen arvoista"

Norjalaisen juoksijaperheen isä Gjert Ingebrigtsen katuu tekemiään virheitä, jotka ovat saaneet perheen sisäiset välit katkeilemaan menestyksestä huolimatta.

57-vuotias Gjert Ingebrigtsen puhui kipeästä välirikosta norjalaisen Guilt and Shame -podcastin haastattelussa.

Ingebrigtsenit tekivät vuoden 2022 alussa päätöksen lopettaa valmennussuhde isän sekä poikien Jakobin, Filipin ja Henrikin välillä. Yhteistyön loppumiseen mennessä riidat olivat kuitenkin alkaneet yleistyä perheen keskuudessa.

– Kesti liian kauan ennen kuin se onnistuttiin pysäyttämään. Oli syntynyt hankausta ja haavoja, jotka jäävät huomioimatta taistelun keskellä. Et ajattele tarpeeksi sitä, kuinka vakavia ja syviä ne ovat, Gjert Ingebrigtsen kertoo VG-lehden mukaan.

Isän mukaan esimerkiksi poikien eriaikainen nousu maailman huipulle aiheutti veljesten keskusteen tarpeetonta kilpailua ja epäreilua vertailua.

Riitoja oli omiaan lisäämään, että Gjert jatkoi yhä Jakob Ingebrigtsenin haastajan Narve Gilje Nordåsin valmentamista. Sen myötä Jakobin suhde isäänsä katkesi täysin. Gjert ei saanut edes kutsua poikansa häihin, joita vietettiin syyskuussa.

– Jossain kohtaa lakkasimme olemasta isä ja poika. Tekemisestä tuli ammattimaista. Se on erittäin vaarallinen yhdistelmä, kun vanhemmat puuttuvat asioihin ja heistä tulee päättäjiä taloudellisesta puolesta.

– Se on selvää, että se ei ole sen arvoista. Perhesuhteita ei kannata uhrata urheilun vuoksi. Mikään ei ole sen arvoista, hän ymmärtää nyt.

– Jos olisin tiennyt, mitä tiedän nyt, ja voisin kääntää aikaa taaksepäin, en luultavasti olisi koskaan nostanut kättäni ylös ja sanonut kyllä, Ingebrigtsen sanoo poikiensa valmentamisen aloittamisesta.

Kymmenen vuotta Jakobia vanhempi Henrik Ingebrigtsen puhui aiemmin välirikosta VG-lehden haastattelussa. Siinä hän pyysi ymmärrystä veljensä tilanteeseen, mutta ei suostunut avaamaan taustoja enempää, jotta haavoja ei revittäisi julkisesti auki. Julkisuudessa on liikkunut myös tietoja, joiden mukaan Henrik on ollut vain lisäämässä eripuraa leirien välille.

Isä on pahoillaan ennen kaikkea vaimonsa Tonen puolesta. Tämä on joutunut syyttömänä riitojen keskelle.

– Ensinnäkin haluan pyytää anteeksi vaimoltani, koska hänestä on tullut viaton uhri tässä tavoitteiden tavoittelussa, Gjert Ingebrigtsen sanoo.

– Hän kantaa haavoja kaikkien puolesta – minun ja lapsiensa.

Lue myös:

    Uusimmat