Influenssarokotteen ottamatta jättävät astmaatikot pelaavat ”venäläistä rulettia” elämällään – Victoria sai pahan kohtauksen: "Se lähes tappoi minut"

Astmaatikkojen on tärkeää ottaa influessarokotus. Brittinainen joutui sairaalahoitoon jätettyään ottamatta hänelle tarjotun rokotteen, kertoo Daily Mail.

VIDEO: Vahvista vastustuskykyäsi tällä superjuomalla.

Brittiläinen Victoria Taylor, 29, päätti olla ottamatta hänelle tarjottua influenssarokotusta. Nainen kertoo, että flunssaan sairastuttuaan hänellä alkoi olla hengitysvaikeuksia, ja hän sai astmakohtauksen.

– Olin peloissani. Tuntui kuin keuhkoni olisivat olleet täynnä sementtiä, Victoria luonnehti.

– Huolimatta siitä, kuinka monta kertaa käytin inhalaattoriani, en saanut hengitystäni kuriin.

Victorian piti soittaa avukseen ambulanssi, joka vei hänet sairaalaan. Siellä nainen vietti viikon itseään parannellessaan.

– En tiennyt, että flunssa voisi olla astmaatikoille niin vaarallinen. Se lähes tappoi minut.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Astmaatikot kuuluvat riskiryhmään 

Suomessa influessakausi alkaa tavallisesti vuoden lopulla ja jatkuu kevääseen. Influenssarokotukset kannattaakin ottaa ennen epidemian alkua, marras-joulukuussa. Suojan syntyminen kestää noin kaksi viikkoa.

Astmaatikot kuuluvat influenssan riskiryhmään, jolle tarjotaan Suomessakin maksuton rokotus tautia vastaan. Tavallisen flunssan tavoin myös infuessa pahentaa astmaa. Pahentunut astma puolestaan vaikeuttaa taudista toipumista. Influenssa voikin viedä astmaatikon sairaalahoitoon, varsinkin silloin, jos astman hoito ei ole hallinnassa.

Perättömät myytit vähentävät rokotehaluja

Daily Mailin haastattelema lääkäri Andy Whittamoor muistuttaa astmaatikkoja influenssarokotteen tärkeydestä.

– Influessarokotusta karttavat astmaatikot pelaavat venäläistä rulettia elämällään, Whittamoor sanoi.

Hän valittelee myyttejä, joiden mukaan influessarokotukset ovat tehottomia, aiheuttavat sivuoireita tai jopa itse influenssaa.

– Rokotus ei voi aiheuttaa influessaa, sen sivuvaikutukset ovat minimaaliset ja se voi pelastaa ihmisen hengen ehkäisemällä hengenvaarallista astmakohtausta, Whittamoor muistutti.

Suomessa influenssarokotteen on todettu olevan paras suoja influenssaa vastaan. Se vähentää taudista johtua kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja, vakavan influenssan ilmaantuvuutta, jälkitauteja sekä influenssan tarttumista muihin.

Lue myös:

    Uusimmat