Flunssa ja astma ovat paha yhdistelmä – näin selviät nuhakaudesta

Flunssa ja influenssa ovat astmaatikolle aina tavallista vaikeampia ja pitkäkestoisempia tauteja. Allergia-, iho- ja astmaliitto kehottaakin astmaa sairastavia lisäämään lääkitystä jo flunssan ensioireiden ilmaantuessa.

– Astmaa sairastavalla tulisi olla kirjallinen ohje hengitettävien lääkkeiden lisäämisestä pahenemisvaiheessa. Lääkärin ohjeen mukaan tulisi myös aloittaa tarvittaessa suun kautta kortisonitabletit, asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta sanoo.

Lyhytaikainen kortisonitablettikuuri on turvallinen käyttää. Sivuvaikutuksia tulee vasta pitkittyneistä kuureista. Moni vierastaa lääkkeiden käyttöä ja sinnittelee ilman lääkkeitä, mutta silloin tilanne vain pitkittyy ja tarvitaan vielä vahvempia lääkkeitä.

Lääkärissä käynti on tarpeen, jos oireet pahenevat äkillisesti ja ilmaantuu hengitysvaikeuksia, kuten hengenahdistusta tai hengityksen vinkumista. 

Tukkoista oloa voi helpottaa nenähuuhtelukannulla ja kortisonipohjaisilla nenäsuihkeilla.

Yskään hunajaa, ei yskänlääkettä

Yskä ei normaalisti kuulu astmaa sairastavan arkeen. Flunssan tullessa astmaoireet kuitenkin pahenevat ja yskiminen lisääntyy. Yskää ei hoideta yskänlääkkeellä vaan lisäämällä astmalääkkeitä lääkärin ohjeen mukaan.

– Yskänlääkettä ei suositella muillekaan, koska niiden teho tutkimusten mukaan on huono. Sen sijaan hunajan on koettu helpottavan yskää, joka liittyy flunssaan, Vuorenmaa toteaa.   

Osa astmaa sairastavista on yliherkkiä tulehduskipulääkkeille, jolloin astmaoireet pahenevat asetyylisalisyylihappo- tai ibuprofeenilääkkeistä. Turvallinen vaihtoehto on parasetamoli.

Vuorenmaa pitää tärkeänä, että astmaatikko antaa itselleen aikaa sairastaa: parhaiten flunssan oireet pahanevat riittävällä levolla.

Lähde: Allergia-, iho- ja astmaliitto

Kannattaako influenssarokotus ottaa?

Kannattaako influenssarokote ottaa – ylipäätään tai silloin, kun epidemia on jo käynnistynyt? Miksei influenssarokote aina toimikaan? Mitä eroa on julkiselta ja yksityiseltä puolelta saatavassa influenssarokotteessa? THL:n rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek vieraili Huomenta Suomessa tammikuussa 2018.

6:03

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja