Imetys ei ole haitaksi lapsen hampaille – sen sijaan nämä asiat tutkijat liittivät kariekseen

2:20
Kun karieksen saa, vaiva voi olla elinikäinen! Tiesitkö, ettei paikkaaminenkaan paranna kariesta?

Imettäminen ei ole haitallista lapsen hampaille.

Imettäminen ei ole haitallista lapsen hampaille, vaikka imetys kestäisi yli vuoden. Tuoreen tutkimuksen tulokset kumoavat huolet pitkään kestävän rintaruokinnan mahdollisista hammaskariesta edistävistä vaikutuksista.

Huoli imetyksen ja karieksen yhteydestä on perustunut muutamaan viimeaikaiseen katsaustutkimukseen.

Imettämiseen ei liittynyt kariesriskiä

Nyt julkaistut tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja niiden perusteella yli vuoden imetetyillä lapsilla ei ole sen enempää hammaskariesta kuin muillakaan 2–3 vuoden iässä. Myöskään nukkuma-aikaan imettämiseen ei liittynyt kariesriskiä.

Tutkijat havaitsivat sen sijaan selvän yhteyden sokeripitoisten ruokien ja juomien ja karieksen väliltä. Karies oli yleisempää myös pienituloisissa perheissä.

Mikä karies?

Hampaiden reikiintymistä aiheuttava karies on infektiosairaus, joka aiheuttaa eriasteisia hampaan kovakudosvaurioita. Hampaiden harjaus fluorihammastahnalla kahdesti päivässä, säännölliset ateriat ja välipalojen välttäminen, veden käyttäminen janojuomana sekä ksylitolituotteiden käyttö ehkäisevät hampaiden reikiintymistä.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja