Iloinen ja sosiaalinen Hilma, 18, kuoli viime kuussa huumeisiin – äiti toivoo, että tragediasta puhuminen pelastaisi edes yhden hengen: "Ei tätä vieläkään pysty todeksi uskomaan, mikään ei ole niin kuin ennen"

Huumeet tappavat Suomessa ja Pohjois-Euroopassa useammin kuin muualla – 18-vuotias Hilma menehtyi vain kuukausi sitten 3:04
Katso videolta Hilman äidin haastattelu.

18-vuotias Hilma Laaninen kuoli lokakuussa käytettyään sekaisin eri huumausaineita. Traagisista tapahtumista kertomalla Hilman vanhemmat toivovat, että saisivat ihmiset ymmärtämään, että ensimmäinenkin huumekokeilu voi olla kohtalokas.

Hilma oli iloinen, sosiaalinen ja kaikkien kaveri, äiti Berit Nikkanen muistelee. Hän kuvailee tytärtään hyvin ulospäinsuuntautuneeksi. Samalla Hilma oli sinisilmäinen, joka ei omannut itsesuojeluvaistoa.

Äidin tietojen mukaan Hilmalla ei ollut mainittavaa taustaa huumausaineiden käytöstä.

Aiemmin Hilma oli kokeillut alkuvuodesta bentsodiatsepiineja päihtymistarkoitukseen muutaman kerran.

– Silloin tilanteeseen päästiin heti puuttumaan. Puolisen vuotta meni ihan hyvin, äiti muistelee.

Viime elokuu oli käännekohta

Ratkaiseva käännekohta oli viime elokuussa. Ilmeni, että Hilma oli polttanut muutaman kerran kannabista. Sen seurauksena koululääkäri lakkautti Hilman ADHD-lääkityksen viime syyskuussa.

– Se lääkitys oli ainoa, joka piti Hilmalla jalat maassa ja jonkinlaista järkeä päässä. Kun lääkitys oli lopetettu, tietynlainen itsesuojeluvaisto hukkui kokonaan.

Silloin kuvioihin astuivat päihdekokeilut. Äidin mukaan Hilma rupesi käyttämään bentsodiatsepiineja uudelleen.

Kohtalokkaat Tinder-treffit

Ennen kuolemaansa Hilma oli tutustunut Tinderin kautta mieheen, jolla oli taustaa huumausaineiden käytöstä.

– Käsittääksemme siinä oli käytetty useampaa eri ainetta päällekkäin. Miehen tyköä Hilma sitten löytyi kuolleena, äiti kertoo.

Tieto Hilman kuolemasta tuli poliisilta. Tieto tuli vanhemmille kuin salama kirkkaalta taivalta. Järkytys oli sanoinkuvaamaton.

Äiti ei tarkkaan tiedä, mitä aineita Hilma oli käyttänyt.

– Miehen kertoman mukaan ainakin subutexia, mutta siinä todennäköisesti on käytetty muitakin aineita. Ei ole vielä täyttä varmuutta, että mitä.

Mies, jonka luota Hilma löydettin, oli Hilman vanhemmille täysin tuntematon.

Hilma kuoli todennäköisesti yliannostukseen

Hilman kuolinsyy ei vielä ole selvillä, mutta poliisi epäilee Hilman kuolleen yliannostukseen.

– Myrkkyseulat eivät vielä ole tulleet. Mitään fyysistä vikaa ei ruumiinavauksessa löytynyt eli yliannostus on ollut se todennäköisin kuolinsyy.

Vanhemmilla ei ollut mitään viitteitä Hilman aiemmista huumeidenkäyttökerroista lukuun ottamatta bentsodiatsepiinin kokeiluja.

Äiti epäilee, että kuolemaan johtanut kerta oli ensimmäinen, kun Hilma käytti vahvempia huumausaineita.

Hilman ystäväpiiri oli laaja. Äidin mukaan heidän tiedossaan oli, että jotkut Hilman ystävistä käyttivät huumausaineita.

Koska tytär asui viimeiset kuukaudet omillaan, vanhemmat eivät varmuudella tiedä, missä piireissä hän loppuaikoinaan liikkui.

– Hilma asui kuitenkin jo omillaan, joten emme niin tarkkaan tienneet, missä mennään.

Kokeilukin voi olla viimeinen kerta

Berit Nikkanen kertoi tyttärensä huumekuolemasta julkisesti Facebookissa heti seuraavana aamuna. Julkinen ulostulo asian kanssa vaati rohkeutta.

– Onhan se pelottava kertoa tästä julkisesti. Ajateltiin, että kun kerrotaan asiasta, ehkä joku toinen nuori miettii uudelleen, kannattaako omaa henkeään oikeasti riskeerata. Se kokeilukin voi olla se viimeinen kerta.

Julkisesti asiasta kertomalla hän toivoo, että saisi edes yhden nuoren harkitsemaan, kannattaako huumeita kokeilla.

– Silloin Hilman kuolema ei olisi täysin merkityksetön.

"Mikään ei ole niin kuin ennen"

Hilman poismeno on raskasta koko perheelle ja kaikille läheisille. Hilman kuolema on jatkuvasti äidin mielessä.

– Ei tätä vieläkään halua ja pysty todeksi uskomaan. Mikään ei ole niin kuin ennen. Nukuttua ei saa ja asiat pyörivät vaan mielessä.

Lue myös:

    Uusimmat