Ilkan nelihenkinen perhe pakeni yövaatteissa naapurista levinnyttä tulipaloa, jota epäillään tuhopoltoksi: "Päällimmäisenä on syvä järkytys"

2:24
"Naapuri tuli koputtamaan, että talo on tulessa" - helsinkiläisperhe pakeni epäiltyä tuhopolttoa yövaatteissa

Helsinkiläinen Ilkka Lehtikallio pakeni perheensä kanssa naapurissa syttynyttätulipaloa myöhään maanantaina illalla. Poliisi epäilee paloa tahallaan sytytetyksi.

Helsingin Vesalassa sijaitsevassa rivitalossa syttyi maanantaina illalla tulipalo, joka sai poliisin mukaan alkunsa tyhjillään olleesta päätyasunnosta. 

Muutaman asunnon päässä päätyasunnosta asuva Ilkka Lehtikallio oli juuri mennyt nukkumaan avovaimonsa, seitsemän kuukauden ikäisen lapsensa sekä avovaimonsa 13-vuotiaan pojan kanssa, kun hän havahtui meteliin.

– Kuului kovaa huutamista. Avasin ikkunan ja ihmettelin, mistä kuuluu rätinä. Tajusimme, että nyt jossain palaa. Kun pääsimme alakertaan, naapuri tulikin koputtelemaan ovelle, että talo on tulessa. 

Lehtikallio ja rivitalon muiden asuntojen asukkaat pakenivat pihalle odottamaan pelastuslaitoksen saapumista.

– Lapset herätettiin kesken yöunien sängystä ja vietiin ulos yövaatteissa. Bokserit jalassa avojaloin pihalla ihmeteltiin, että mitä täällä tapahtuu. Hyvin järkyttävä tapahtuma.

Kun Lehtikallio perheineen pääsi pihalle, oli päätyasunto jo ilmiliekeissä.

– Kyllä se leimahti hyvin voimakkaasti. Epäilys on kova, että ei olisi itsestään syttynyt.

Poliisi tutkii tulipaloa

Poliisi epäilee tulipaloa tahallaan sytytetyksi ja pyytää havaintoja alueella liikkuneista ihmisistä. Pelastuslaitoksen mukaan palo on saanut alkunsa rakennuksen ulkopuolelta.

– Asunto on ollut joulukuusta asti tyhjillään ilman vakituisia asukkaita. Edustalla oli palokuormaa, mutta ei esimerkiksi aktiivisia sähkölaitteita. Ei sellainen lähde itsestään tuleen yön pimeydessä, Lehtikallio kertoo.

Lehtikallio sanoo, ettei havainnut alueella mitään poikkeavaa ennen kuin tulipalo syttyi maanantaina illalla. 

– Itse en havahtunut, mutta naapuriasunnosta kerrottiin, että kolahduksia olisi kuulunut. Mitään näköhavaintoja tai muuta faktaa ei kuitenkaan ole.

Lehtikallio odotteli perheineen pihalla noin kymmenen minuutin ajan, ennen kuinhe saivat paikalle saapuneilta palomiehiltä luvan hakea asunnosta lisää vaateita. Tuossa vaiheessa palo oli saatu rajattua.

– Ensimmäinen ajatus oli saada ihmiset turvaan. Sen jälkeen, kun oma perhe ja naapurit olivat turvassa, alkoi miettiä myös materiaa ja sitä, mitä saisi ehkä pelastettua.

– Naapurirakkaus toimi. Ensimmäisenä käytiin kaikki asunnot läpi ja varoitettiin, että nyt kaikki ulos asunnoista. 

Lehtikallion asunto säästyi pahimmilta vaurioilta, mutta savuhaittojen vuoksi hän majoittui perheensä kanssa sukulaistensa luoksi.

– Onneksi kaikki löysivät yösijan. Ei sitä oikein voi sanoin kuvailla. Päällimmäisenä on syvä järkytys tilanteesta. Toivottavasti ei tarvitse enää vastaavaa kokea. 

Katso koko haastattelu videolta:

7:35


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja