Iivo Niskasen paraatimatkalle tulossa arvaamaton lotto – se on varmaa, että täydellistä suksea Iivo ei alleen saa

Iivo Niskanen seuraa median kirjoittelua MM-kisojen aikana:"Hyvää viihdettä" 5:42
Videolla Iivo Niskasen haastattelu 15 kilometrin kilpailun alla.

Miesten 15 kilometrin kilpailussa hiihdetään kahta eri lenkkiä. Olosuhde on todella arvaamaton, sillä toiselle lenkille paistaa aurinko ja toinen on varjoissa. Huoltojoukkue on helteessä keskiviikkona.

Niskanen puolustaa matkalla maailmanmestaruutta ja kilpakumppanit lyövät hänelle painetta joka puolelta. Niskanen itse suhtautuu kisaan rauhallisesti, vaikka tavoitteena onkin vain ja ainoastaan kulta.

Yhdistelmäkisassa iskua saanut takareisi on kunnossa, henkiset haavat on nuoltu ja Niskanen on muutenkin virtaa täynnä. Kaikki on siis kohdallaan, mutta suksien suhteen tilanne on erikoinen.

Kisajärjestäjät kokeilevat tiistaina suolaamista radan ”punaiselle lenkille”, eli sille, jota auringonpaiste huomenna sulattaa. Jos suolaamiseen päädytään, se ei ole Niskasen kannalta edukas vaihtoehto.

– Laduthan ovat loivapiirteiset, ja jos olosuhde on rankempi, joutuu käyttämään jalkojakin. Jos punainen puoli suolataan, sitten latu on aika helppo. Itselle sopii paremmin, mitä hitaampi ja raskaampi keli on. Silloin työpätkät ovat pidempiä ja pääsee käyttämään omia vahvuuksia ja hapenottopuolellakin on enemmän merkitystä, Niskanen pohti tiistaina.

"Mikään voide ei ole täydellinen"

Suomen joukkue käy vielä tänään ladulla, joten huoltotiimikin saa tietoa kisaa varten.

– (Huoltotiimiin kuuluva) Lemmettylän Teemu sanoi aamupalalla, että tuli mitä tuli, niin hiihdätte mahdollisimman kovaa vaan, ei se teihin vaikuta. Enemmän huollon puolella on se mietintä, koska (lenkit) ovat täysin erilaiset. Sitten on aina pitovoitelu, joka toimii kummallakin puolella, Niskanen sanoo.

– Eilen kun kävin lenkillä, pystyin hiihtämään purkkivoitelulla sinistä latua aika pitkään koko lenkin ja toisella puolella ei ollut mitään toivoa, olisi pitänyt olla vesikelin suksi jo silloin. Hyvä, että kilpailu on vähän myöhempään, niin ehtii pikkuisen lämmitä se toinenkin puoli, että on edes lähtökohtaisesti mahdollista hiihtää suhteellisen toimivalla voiteella koko kisa. Mikään voide ei tule olemaan täydellinen, kun lenkit ovat niin erilaiset, Niskanen sanoo.

Seefeldissä on ennusteen mukaan huomenna pitkästi yli 10 astetta lämmintä. Kilpailu alkaa kello 14 paikallista aikaa, ja saattaa olla, että mestarikin joutuu poikkeuksellisesti hörppäämään juomaa 15 kilometrin kisan aikana.

– On syytä olla se mahdollisuus ainakin. On ikävää, jos alkaa olla kitalaki ja kieli kuivana. On helpompaa, jos saa vähän kostuttaa. Siinä on hyviä paikkoja (juomiselle), missä ei menetäkään aikaa. Nesteytyksen tai energian kannalta sillä ei ole merkitystä, mutta pieni psykologinen apu siitä voi olla, Niskanen pyörittelee janonsammuttamista kisan aikana.

Lue myös:

    Uusimmat