Ruotsissa yritetään synnyttää kohua Krista Pärmäkosken apulaitteesta – Venäjän maajoukkueluotsi löi puita uuniin

Krista Pärmäkosken päämatka hiihdetään tiistaina:"Haluan onnistua" 2:50
Videolla Krista Pärmäkoski ennakoi päivän 10 kilometrin kilpailua.

Suomen hiihtotähti Krista Pärmäkoski on viime vuodet käyttänyt osana harjoitteluaan hengityskapasiteetin parantamiseen kehitettyä happimaskia. Ruotsalainen Expressen-lehti yrittää nostaa asiasta Seefeldin MM-kisojen aikana kohua.

Jo syksyllä 2016 Suomen maajoukkuehiihtäjien käyttämät WellO2-maskit pyörivät ruotsalaisissa otsikoissa. Expressenin haastattelemat norjalais- ja ruotsalaishiihtäjät tuomitsivat happimaskin käytön epäilyttävänä ja outona.

WellO2 mainostaa laitteensa käytön perustuvan "vastusteiseen hengitysharjoitteluun, jonka avulla voidaan nostaa hengityskapasiteettia merkittävästi". Laitteen tuottaman lämpötilasäädellyn höyryn kerrotaan hoitavan hengityselimistöä ja auttavan pysymään terveenä erityisesti flunssakaudella.

Pärmäkoski kertoo Expressenille jatkaneensa laitteen käyttöä. Hän kertoo harjoittelevansa sen avulla hengittämistä, ja hänen mukaansa laite avaa hengitystiet todella hyvin.

– Kyllä, käytän sitä joka aamu. Kun olen sairas, käytän sitä enemmän, ehkä kolme tai neljä kertaa päivässä, Pärmäkoski kommentoi.

Expressen oli näyttänyt laitteesta kuvia Ruotsin maajoukkuevalmentaja Rikard Gripille, joka lehden mukaan "nosti kulmakarvojaan".

– Emme käytä tuollaista Ruotsissa emmekä myöskään mitään vastaavaa. Se on linjaus, jonka olemme tehneet, Grip sanoi.

– Millaisia signaaleja tuo lähettää?

Venäjän maajoukkuevalmentaja Markus Cramerin suhtautuminen happimaskiin on niin ikään kriittistä.

– En ymmärrä tuon pointtia. En usko sen auttavan hengityksen kanssa, se on vain mentaalista. "Oi, teen jotakin, mitä kukaan muu ei tee", Cramer kuvaili.

Cramer löi laitteen suhteen puita uuniin.

– Se ei näytä hyvältä. Ja voin sanoa yhden asian: jos olisimme Venäjällä käyttäneet tuollaista laitetta, siitä olisi syntynyt pirunmoinen metakka.

Pärmäkoski ei ymmärtänyt, mikä laitteessa olisi kiistanalaista.

– Siinä on kyse vain hengitysteiden avaamisesta, hän puolustautui.

Pärmäkoski on tänään MM-kisoissa kehissä paraatimatkallaan perinteisen hiihtotavan 10 kilometrillä.

Lue myös:

    Uusimmat