Mainos

Ihmiskunnan suurin virhe? Tutkijat opettivat tekoälyn saalistamaan petoeläimen lailla

Joukko Zürichin yliopiston neuroinformatiikan laitoksen tutkijoita koulutti robotin käyttäytymään saalistavan petoeläimen tavoin, kertoo teknologiasivusto Motherboard.

Tutkijat opettivat robotin matkimaan petoeläintä ja vaanimaan "saalista", eli toista, ihmisen ohjaamaa robottia. Tarkoituksena oli opettaa robotti tunnistamaan ja seuraamaan kohteita sekä havainnoimaan ympäristöään.

Robotti hyödyntää saalistaessaan erityistä robottisilmätekniikkaa, jonka toimintaperiaate jäljittelee tapaa, jolla ihmissilmä toimii. Sen ”silicon retina”, eli ”piiverkkokalvo” tarkkailee muutoksia sen havaitseman valon määrässä ja lähettää siitä tietoa robotin aivoina toimivalle tietokoneelle reaaliajassa.

Jatkuvasti päivittyvä visuaalisen informaation virta tekee robotista tavallista ketterämmän.

Se reagoi tilanteissa nopeammin kuin robotit, joiden silminä käytetään tavallisia, suhteellisen hitaalla ruudunpäivitysnopeudella kuvaa tallentavia kameroita ja pystyy seuraamaan nopeastikin liikkuvaa kohdetta.

Vaikka saalistajan taidoilla varustettu robotti saattaa kuulostaa keksintönä pelottavalta, tutkijoiden tarkoituksena ei ole kuitenkaan kouluttaa tappajarobottien pataljoonaa.

He pyrkivät kehittämään ohjelmistoa, joka auttaa robotteja havainnoimaan ympäristöään.

Professori Tobi Delbruck Zürichin yliopistolta kertoo, että ohjelmistoa voitaisiin tulevaisuudessa hyödyntää arkisissakin tilanteissa.

– Voidaan kuvitella tulevaisuuden matkalaukkuja tai ostoskärryjä, jotka seuraavat ihmistä, hän maalaili Motherboard-sivuston toimittajalle lähettämässään sähköpostissa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.