Ihmiset valitsevat koiran samalla tavalla kuin kumppaninsa – toiveet ja todellisuus eivät kohtaa

8:37
Koiran adoptointi on eettinen vaihtoehto lemmikin hankkimiselle – videolla kerrotaan, miksi.

Yhdysvaltalaistutkijat huomasivat, että koiraa löytöeläinkodista etsivien ihmisten valinnat eivät aina ole linjassa sen kanssa, mitä he sanovat tulevalta lemmikiltä toivovansa. Tutkijat vertaavat tiedotteessa tilannetta parisuhdemarkkinoihin.

Ihmisten sanomiset eivät ole aina linjassa heidän päätöstensä kanssa. Tämän saivat huomata Indianan yliopiston tutkijat, jotka tarkastelivat, millä perustein ihmiset adoptoivat koiran löytöeläinkodista.

Tutkijoiden mukaan mieltymysten ja todellisen valinnan välinen ristiriita on nähtävissä myös ihmisten valitessa kumppaniaan. Tutkimukseen osallistunut Indianan yliopiston professori Peter Todd on aiemmissa töissään havainnut, että ihmisten listaamat piirteet romanttisista mieltymyksistään eivät useinkaan sovi yhteen heidän todellisuudessa valitsemiensa kumppanien kanssa.

Toivotuista koirien piirteistä tietyt vaikuttavat näyttelevän merkittävämpää roolia kuin toiset. Tärkeinä piirteinä erottuivat esimerkiksi koiran ikä sekä leikkisyys. Myös ulkonäöllä oli merkitystä.

– Kuten lukuisat psykologit ovat pikadeitti-kokeissaan osoittaneet, fyysinen viehättävyys on hyvin tärkeää. Useimmat ihmiset ajattelevat, että he ovat hankkineet komean tai hyvännäköisen koiran, tutkimusta johtanut Indianan yliopiston tohtoriopiskelija Samantha Cohen sanoo tiedotteessa.

Toivotuista piirteistä vain muutamilla oli todella väliä

Tutkimustaan varten Cohen ja Todd kävivät läpi 1229:n löytöeläinkodista koiraa etsineen ihmisen mieltymyksiä. Näistä henkilöistä 145 päätyi adoptoimaan koiran.

Tutkijat jakoivat koirat 13:sta eri kategoriaan iän, sukupuolen, värin, koon, puhdasrotuisuuden, aiemman koulutuksen, hermostuneisuuden, suojeluvaiston, älykkyyden, herkkyyden, energisyyden, leikkisyyden ja ystävällisyyden perusteella.

Vaikka useimmat adoptiokoiraa etsivät ihmiset listasivat monia tulevalta lemmikiltä toivomiaan piirteitä – joista ystävällisyys oli suosituin –, useimmat ihmiset valitsivat koiran vain muutaman piirteen perusteella. Näitä piirteitä olivat erityisesti ikä, leikkisyys ja ulkonäkö.

Tutkijoiden löydökset ilmestyivät Behavior Research Methods -julkaisussa toukokuussa.

Suhtaudu "täydelliseen lemmikkiin" avoimin mielin

Tutkijat muistuttavat, että adoptiokoiraa etsivän ei kannata tulla löytöeläinkotiin mielessään visio täydellisestä lemmikistä. Tiettyjen erityisten ulkoisten ja sisäisten piirteiden ylikorostaminen voi johtaa hyvän lemmikin valitsematta jättämisen. Esimerkiksi irlanninsusikoiraa sen suuren koon, lojaalisuuden ja rauhallisuuden vuoksi etsivä voisi löytää samat piirteet myös sekarotuisesta koirasta.

Tutkijat myös kehottavat ihmisiä pitämään mielessä, että löytöeläinkotien stressaava ympäristö voi vaikuttaa koiran käyttäytymiseen. Eläimen persoonallisuus voi muuttua esimerkiksi rauhattomasta rauhalliseksi, kun se pääsee uuden omistajansa kanssa kotiin.

Cohenin mukaan koiran valitseminen löytöeläinkodista persoonallisuuden perusteella on kuin ihminen valitsisi treffikumppaninsa julkisen puheenvuoron perusteella.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja