Onko sinusta koiranomistajaksi? Kysy itseltäsi nämä kysymykset

Onko haaveissasi oma koira? Ennen koiran hankintaa kannattaa kysyä itseltään liudan kysymyksiä liittyen muun muassa koiran ominaisuuksiin, omistamiseen liittyvään vastuuseen, hoitamiseen ja ennen kaikkea omaan persoonaasi. Onko sinusta varmasti koiranomistajaksi?

Koira on upea, uskollinen, vaativa ja hellyydenkaipuinen lemmikki, joka tuo paljon iloa ja eloa elämään. Suomessa elelee tällä hetkellä koiria enemmän kuin koskaan: Kennelliiton mukaan Suomessa arvioidaan olevan noin 600 000 koiraa, joista puhdasrotuisia on noin 450 000.

Koiran omistaminen tuo kuitenkin mukanaan monia velvollisuuksia. Koira voi tehdä sinusta onnellisen – mutta pystytkö sinä tekemään koirastasi onnellisen?

Haaveissa koira? Mieti ensin näitä kysymyksiä:

Mitä ajattelit tehdä seuraavat 15 vuotta? Oletko varmasti valmis huolehtimaan koirasta joka päivä seuraavien 10–15 vuoden ajan?

Oletko valmis tekemään taustatyötä? Jos sinulla ei ole entuudestaan paljoakaan kokemusta koiran omistamisesta, tulee sinun tehdä läksysi huolellisesti. Lue paljon kirjallisuutta, kysele ja ihmettele. Tunnetko eri rotujen erityispiirteet? Osaatko toimia hätätilanteissa? Kuinka usein koiraa tulee ruokkia? Tiedonjanosi myötä löydät helpommin koiran, jonka ominaisuudet, rakenne, koko ja luonne sopivat elämäntyyliisi.

Onko sinulla kokemusta? Onko sinulla aina ollut koira, vai ainoastaan lapsena? Vai oletko vasta-alkaja koiruuksien parissa? Nämä seikat kannattaa ottaa huomioon valitessa rotukoiraa, sillä osa roduista vaatii sinulta esimerkiksi enemmän napakuutta, laumajohtajan elkeitä ja liikuntaa. Toiset rodut ovat perheystävällisimpiä, toiset itsenäisempiä ja niin edelleen.

Eihän sinua laiskota usein? Jääkö sinulle aikaa koulun, töiden ja ihmissuhteiden lisäksi ulkoiluttaa ja leikityttää koiraa vähintään puoli tuntia kahdesti päivässä (tai huomattavasti enemmän!), vaikka taivaalta sataisi kaatamalla vettä tai räntää? Tai silloin, kun olet kesälomalla? Koiraa ei pitäisi jättää yksin kotiin useammaksi tunniksi, joten saatat joutua käymään kotona lounastauolla tai järjestää koiralle ulkoiluttajan naapurista tai maksullisesta palvelusta. Jos olet hankkimassa rotukoiraa, selvitä sen rodunomainen liikunnantarve.

Millainen perhe sinulla on? Asutko yksin, kaksin vai onko sinulla perhe, johon kuuluu lapsia? Vai onko teillä tulossa lapsia? Usein on jokseenkin järkevää hankkia koiranpentu vasta silloin, kun lapset ovat kouluikäisiä ja aikuisilla on enemmän aikaa panostaa koirankoulutukseen.

Perhepalaverin aika? Tahtooko perheesi koiraa yhtä paljon kuin sinä? On suuri vastuu hoitaa koiraa yksin, jos kukaan perheenjäsenistä ei ole halukas auttamaan. Koira on yhteinen lemmikkinne, joten on tärkeää että jokainen osallistuu sen hoitamiseen. Miettikää perhepalaverissa, mitä koiralta sekä teiltä toivotaan. Paljonko kullakin on koiralle aikaa, kuka on vastuussa koirankouluttamisesta, kuka ulkoiluttamisesta ja niin edelleen.

Mikä on neliömääräsi? Onko asunnossasi tarpeeksi tilaa koiralle? Koirat voivat vaatia erityisen paljon tilaa sekä oman pyhitetyn paikkansa kotona. Jos tilaa on vähän, voi pieni ja vähemmän riehakas rotu olla parempi valinta. Salliiko vuokranantajasi lemmikkien pidon?

Missä asut? Onko sinulla tonttia, aidattu piha tai onko lähellä koirapuisto? Koirien täytyy saada juosta vapaana säännöllisesti, kun se on mahdollista. Jos sinulla ei ole pihaa, aikuinen sisäsiisti koira voisi olla sopivampi sinulle. Tällöin vältyt myös sotkusta ja tuhosta, jota pentu voisi saada aikaan.

Miltä rahapussisi näyttää? Onko sinulla varaa koiraan? Joudut maksamaan muun muassa eläinlääkärikuluja, mahdollisen vakuutuksen, ruoan, tarvikkeet ja matkoilla ollessasi koiran hoidosta.

Millä liikut? Onko sinulla auto, jolla kuljettaa koiraa tarvittaessa? Onko asuinseudullasi hyvät julkiset liikenneyhteydet ja onko koirien vieminen niihin sallittua?

Millaisia tovereita kodistasi löytyy entuudestaan? Jos sinulla on lemmikkejä? Tulevatko ne entuudestaan toimeen koirien, myös koiranpentujen, kanssa?

Piileekö sinussa sitoutuvan huolehtijan (ja harjaajan) vikaa? Onko sinulla aikaa ja tarmoa harjata koiraa säännöllisesti? Lyhytkarvaiset koirat ovat nopea- ja helppohoitoisia, mutta jos haluat pitkä- ja silkkiturkkisen rodun, on päivittäinen turkinhoito välttämätöntä ja se saattaa viedä paljon aikaa. Oletko valmis sitoutumaan siihen?

Niiskuttaako joku? Onko kukaan perheenjäsenistäsi allerginen koiralle? Monet ihmiset ovat, ja jotkut jopa tietämättään. Kannattaa ensin varmistaa asia allergiatesteissä. Jotkut koirarodut ovat vähemmän allergisoivia kuin toiset, mutta yleensä allergiselle ei koiraa suositella.

Oletko siivousfriikki? Ota huomioon, etteivät koirat ole aina kaikkein varovaisimpia tai siistimpiä lemmikkejä. Koiranpentu haluaa maistella, haistella ja tutkia kaikkea. Kotisi tulisi ollakin koiraystävällinen.

Onko rodulla todella väliä? Mieti tarkoin, millaisia luonteenpiirteitä tulevalta koiraltasi toivot. Onko toiveissa pieni vai iso koira? Rohkea vai varautunut? Seurallinen vai vieraita kohtaan välinpitämätön? Kysele kokemuksia muilta koiranomistajilta ja tietoa kasvattajilta. On tärkeää tuntea koirarodun ominaispiirteet.

Millainen sinä olet? Mieti, millainen itse olet: oletko ulospäin suuntautunut ja eloisa? Vai rakastatko rauhaa? Näitä kysymyksiä miettiessäsi autat itseäsi löytämään oikea koirarodun, jonka luonne ei ajaudu törmäyskurssille omasi kanssa.

Tiivistettynä: Onko sinulla... Rahaa? Aikaa? Tilaa? Kuntoa? Ja ennen kaikkea antaa rakkautta, huolenpitoa ja kuria?

Lue myös:

Vai haaveiletko kissasta?


AVA / Katri Koskinen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat