Älä sorru näihin mokiin koiran hankinnassa ja kasvatuksessa – asiantuntijat antavat vinkkinsä: "Paras tapa ennaltaehkäistä erilaisia ongelmia on..."

Koirakuume - mitä omistajalta vaaditaan? 8:38

Koirakuumeen kourissa ei kannata unohtaa, mitä koiranomistajalta vaaditaan. Vinkkejä koiran hankintaan ja kasvatukseen kertoivat Huomen Suomessa tiistaina Suomen Kennelliiton osastopäällikkö Kirsi Salmijärvi ja OneMind Dogsin toimitusjohtaja Noora Keskievari.

Koiran rotu ei ole vain ulkonäkökysymys. Eri koirarodut on luotu eri käyttötarkoituksiin, mikä vaikuttaa esimerkiksi koiran luonteeseen ja sen kaipaamiin aktiviteetteihin.

– Se, sopiiko juuri se rotu minulle ja meidän perheeseemme, on äärettömän tärkeää. Ettei lähdetä ottamaan koiraa sen takia, että näki jossain kadulla, että tuo onkin mukavan näköinen koiran ja se olisi kiva, Kirsi Salmijärvi muistuttaa.

Jos koiran hankkii sen taustaa selvittämättä, voi esiin tulla yllätyksiä koiran aikuistuessa.

Katse tulevaan jo pentuvaiheessa

Kun toivottu koirarotu on selvillä ja lemmikki hankittu, kannattaa katse suunnata jo pentuajasta aikuisuuteen.

– Paras tapa ennaltaehkäistä erilaisia ongelmia on se, että aloitetaan yhteisen suhteen ja luottamuksen rakentaminen ja asioiden oppiminen heti, kun pentu tulee taloon, Noora Keskievari neuvoo.

Lemmikinomistajan kannattaa samalla miettiä, mitä koiran kanssa haluaa tehdä sen aikuistuttua ja alkaa totuttaa koiraa aktiviteetteihin jo pentuvaiheessa esimerkiksi leikin varjolla.

Näe maailma koiran silmin

Tyypillinen koiran kasvatukseen liittyvä ongelma on Keskievarin mukaan koiran näkökulman ymmärtämättömyys. Jos ei näe maailmaa koiran silmin, voi vahingossa vahvistaa pennun käytösmalleja, jotka vuoden päästä ovat ongelmallisia.

Esimerkiksi hyppely päin on söpöä pentuvaiheessa, mutta koiran kasvettua isoksi siitä tulee ongelma. Koira ei myöskään pysty ymmärtämään, onko päin hyppiminen sallittua silloin, kun on kuraiset tassut vai ei. Se on koiralle sallittua ihan aina.

Tai jos haluaa koiran kävelevän kadulla nätisti aikuisena, sitä pitäisi harjoitella jo pennun kanssa.

– Monesti vastaantulevat ihmiset tekevät sen mahdottomaksi, koska se söpö pentu on mahdotonta kohdata, Keskievari sanoo.

Katso koko haastattelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat