Huuhkajien toivo mureni minimaaliseksi – jatkopaikkaan tarvittaisiin nyt tällainen ihme

Kroatia jylläsi 3–1-voittoon Skotlantia vastaan EM-jalkapallon D-lohkon päätöskierroksella Glasgow'ssa. Samalla Suomen toiveet pudotuspelipaikasta murenivat minimaalisiksi.

Kroatia ja Skotlanti etenivät ottelussaan tauolle 1–1-lukemissa, mutta kroaatit karkasivat toisella jaksolla. Ensin Luka Modric painoi 62. minuutilla pallon ulkosyrjällä silmiähivelevästi yläkulmaan, ja Ivan Perisic täydensi johtoa vartti myöhemmin.

Kroatia nousi neljään pisteeseen, lohkokakkoseksi ja suoraan pudotuspelipaikkaan. Se jätti tasapistein taakseen lohkon kolmennelle sijalle Tshekin, joka taipui Englannille 0–1. Lohkon voittanut Englanti keräsi seitsemän pistettä, ja lohkojumbo Skotlanti jäi yhteen pinnaan.

Jos Kroatia ja Skotlanti olisivat pelanneet tasapelin, Kroatia olisi ollut D-lohkon kolmonen kahdella pisteellä ja lohkokolmosten vertailussa Suomen takana. Tshekki on nyt sen sijaan D-lohkon kolmonen neljällä pinnalla ja lohkokolmosten vertailussa Suomen edellä.

Kolmanneksi B-lohkossa sijoittunut Suomi keräsi kolme pistettä.

Huuhkajien ohut oljenkorsi

Kuudesta lohkokolmosesta neljä parasta pääsee pudotuspeleihin 16 parhaan joukkoon. Huuhkajat tarvitsee nyt jatkoon päästäkseen suoranaisen ihmeen: suotuisat päätöstulokset keskiviikkona päättyvistä lohkoista E ja F.

Suomen jatkohaaveiden kannalta tilanne on se, että E-lohkon päätöskierroksella Puola ei saa voittaa Ruotsia. Lisäksi Slovakian on voitettava Espanja millä tuloksella tahansa tai Espanjan on vaihtoehtoisesti päihitettävä Slovakia vähintään kolmella maalilla.

Suomi tarvitsee lisäksi F-lohkosta varsin epätodennäköisen lopun. Tuossa lohkossa on Suomen kannalta eri vaihtoehtoja. Yksi on se, että Ranska löisi Portugalin vähintään neljän maalin erolla, minkä lisäksi Saksa–Unkari-ottelun olisi päätyttävä Saksan voittoon, tasapeliin tai Unkarin voittoon vähintään neljän maalin erolla.

Suomelle kävisi myös se skenaario, että Unkari voittaisi Saksan vähintään neljällä maalilla ja Ranska kukistaisi Portugalin.

Suomeksi: todennäköisyys sille, että päätöskierros olisi Huuhkajille suotuisa sekä E- että F-lohkossa, on todella pieni.