HUS: Parkkihalliin voidaan pystyttää sairaalatilat viikossa, jos koronakriisi pahenee

3:55
Suomen koronatilanne arvioidaan tällä hetkellä huolestuttavaksi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri kertoi aamupäivällä koronatilanteesta ja -jonoista pääkaupunkiseudun alueella. 

Puhujina olivat toimitusjohtaja Juha Tuominen, apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen ja diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen

MTV Uutiset seurasi tilaisuutta suorana. Lue alta, mitä siellä kerrottiin. 

11.37: Yksityisistä toimijoista myös Terveystalon kanssa on käyty keskusteluja, mutta lisäkapasiteettia on keskustelujen perusteella vaikeaa saada tällä hetkellä. 

11.33: HUS teki suunnitelman toimintavalmiuden ylläpitämiseksi kesän aikana. Yksi mahdollisuus on rakentaa sairaalatilaa HUSin parkkihalliin tai toimintojen keskittäminen kirurgisen puolelle. 

Uuden tilan käyttöä on harjoiteltu Suomen Punaisen ristin kanssa, ja se voidaan ottaa käyttöön viikossa. 

11.28: Mehiläinen pystyy tällä hetkellä ottamaan ottamaan satoja näytteitä päivässä. HUS jatkaa laboratoriotestien tekemistä. Jos 4 000 kapasiteetti ylittyy, HUS aikoo ostaa sopimuksen mukaisesti SYNLABilta lisäresursseja.

11.24: Jos suosituksia tiukennetaan, HUS aikoo suositella joukkokokoontumisten rajoittamisesta, esimerkiksi ravintoloissa. 

11.22: Koska poikkeuslaki ei ole tällä hetkellä voimassa, koronasuosituksista vastaavat alueelliset viranomaiset, eli Aluehallintovirasto AVI, kunnat ja sairaanhoitopiirit. 

Jos tilanne heikkenee, HUS antaa suosituksia yhteistyössä kuntien kanssa, esimerkiksi joukkokokoontumisiin liittyen.

11.20: Hoitotakuun löysäämistä määrätyissä tapauksissa harkitaan, jotta henkilökuntaa saataisiin vapautettua koronaan liittyviä tehtäviä varten. 

11.18: HUSin kehittämää Koronabottia yritetään sisällyttää mukaan laboratorioiden toimintaan tiedonvälityksen tuloksista helpottamiseksi.

Näytteidenottoon nielusta ei ole välttämättä löytynyt riittävästi koulutettua henkilökuntaa, kyseessä on yleensä erikoistuneiden lääkärien suorittama toimenpide. 

Näytteenotto esimerkiksi autosta käsin on todettu turvalliseksi muun muassa tilanteen aiheuttaman etäisyyden takia.

11.14: Kuntakohtaiset ajanvarausjärjestelmät eivät tällä hetkellä ohjaa potilaita sinne, missä on vapaata, vaan ensisijaisesti oman kuntansa terveydenhuoltoon. Tämä ruuhkauttaa vastaanottoja. 

11.13: Kunnat ja HUS alkoivat siirtää hoitohenkilökuntaa jo koronaepidemian alussa tilanteen edellyttämiin tehtäviin ja erityisesti näytteenottoon.

HUSin alueella 26 näytteenottopisteitä. HUS aloittanut yhteistyön Mehiläisen kanssa, mikä merkitsee näytteenottopisteiden laajentamista.

11.08: Joukkoaltistumiset lisääntyneet ulkomaanmatkailun ja yleisötapahtumien johdosta. 

30-40 prosentissa positiivisista tuloksista tartuntaketjut jäljitettävissä

11.03: Näytteenotto ruuhkautunut.

Tutkittujen näytteiden määrät ovat kasvaneet tasaisesti tällä hetkellä tehdään 3 000 testiä päivässä.

Ollaan pian lähellä 4 000 testin rajaa Etelä-Suomessa, mikä vastaa sosiaali ja-terveysministeriön asettamaa tavoiterajaa .

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja