HU: Helsinkiläissairaalassa ennätyksellinen määrä koronapositiivisia hevosia – tällaisia niiden oireet ovat

Hevoset saattavat käsiä vain lievistä oireista tai sairastaa kokonaan oireettoman koronan. Osa taas ajautuu taudin takia heikkoon kuntoon.

Viikin yliopistolliseen hevossairaalaan on tuotu ennätyksellinen määrä koronapositiivisia hevosia, uutisoi Helsingin Uutiset. Sairaalaan tuoduilta potilailta on löydetty joulukuusta alkaen yli kymmenen positiivista näytettä.

– Se on aika reippaasti. Tänä talvena määrä on selvästi räjähtänyt käsiin, toteaa opetussairaalana toimivan sairaalan eläinlääkäri Kati Niinistö Helsingin Uutisille.

Syytä tapausten kasvulle ei tiedetä. Hevosten korona on oma viruksensa, eikä se siksi tartu ihmiseen.

Hevosten yleisimmät oireet ovat ruokahaluttomuus, kuume ja väsymys. Vain osalla on ähkyoireita, ripulia ja joskus jopa hermostollisia oireita.

Myös hevosten keskuudesta löytyy oireettomia tapauksia. Tauti on kuitenkin herkästi tarttuva ja siksi se käy tavallisesti koko tallin läpi.

– Suurin osa selviää lievillä oireilla tai täysin oireettomina, kuten ihmisetkin. Muutamat ovat niin kipeitä, etteivät jaksa syödä eivätkä juoda tai tarvitsevat sairaalahoitoa ripulin vuoksi.

Koronatapausten määrä Viikissä voi todellisuudessa olla suurempi, sillä koronatestistä veloitetaan erillinen maksu, eivätkä omistajat siksi pyydä aina näytteenottoa.

Näyte otetaan ulosteesta ja analysoidaan Saksassa.

Lue myös:

    Uusimmat