Mainos

HS:n toimittajat kiistivät syytteet ja korvausvaatimuksen kalapuikkojutussa

Neljä Helsingin Sanomien toimittajaa sai syytteen törkeästä kunnianloukkauksesta ns. kalapuikkojutussa. Syyttäjä Simo Kolehmaisen mukaan HS loukkasi talvella 2008 silloisen kansanedustajan Lyly Rajalan (kok.) kunniaa, kun hänen väitettiin häirinneen eduskunnassa naisia seksuaalisesti.

Toimittajat Tanja Aitomurto, Anna-Liina Kauhanen, Antero Mukka ja Kimmo Pietinen kiistivät syytteen.

Rajala vaatii korvauksena henkisestä kärsimyksestä 20000 euroa.Syyttäjä Kolehmaisen mukaan jutussa oli valheellista tietoa ja se halvensi Rajalaa.

- Se mitä kirjoitettu on totta. On ollut perusteltua ja velvollisuus kertoa miesten käyttäytymisestä eduskunnassa, HS:n asianajaja Markku Hiekkala lausui.

Juttu julkaistiin 27.1.2008

Kolmen vuoden takainen lehtijuttu

Kyse on lehdessä tammikuussa 2008 julkaistusta "Seksuaalista häirintää" -jutusta. Eduskunnassa tapahtuva seksuaalinen häirintä oli noussut jo ennen HS:n juttua esiin, kun eduskunnassa tehtyyn kyselyyn vastanneista sadasta naistyöntekijästä yli 30 ilmoitti kokeneensa sanallista häirintää.

Muutama päivä myöhemmin Helsingin Sanomat julkaisi asiaa käsittelevän jutun Sunnuntai-sivuillaan 27. tammikuuta. Sen pohjana oli eduskunnassa työskenteleville naisille tehty soittokierros. Jutussa mainittiin nimeltä seitsemän mieskansanedustajaa, joiden nimettömät lähteet katsoivat syyllistyneen häirintään.

Muut kuin Rajala eivät ole halunneet viedä asiaa oikeuteen.

Nimellä ja kuvalla mainittuja mieskansanedustajia kuvailtiin muun muassa "kalapuikkoviiksi-sektoriksi" ja "seksistisiksi wannabe-alfauroksiksi". Jutun mukaan sopimaton käytös oli ollut muun muassa "inhottavaa vihjailua", "rasvaläpän heittämistä" ja "rintojen intensiivistä tuijottamista hississä ja kuntosalilla".

Kalapuikko

Kalapuikko on jauhetusta kalasta valmistettu ruokalaji. Puikkoihin käytetään useimmiten muusta tuotannosta ylijääneet osat ja kalamassa päällystetään jauholla.Kalapuikot myydään pakastettuna ja useimmiten ne joko lämmitetään uunissa tai paistetaan pannulla

Britanniassa kalapuikkoja myytiin jo 50-luvulla.Daily Mirror -lehti arveli 2005 kalapuikkojen 50-vuotispäivää juhlistavassa jutussa, että pelkästään Britanniassa niitä on syöty kaikkiaan 15 miljardia kappaletta. Kalapuikkojen suosioon vaikutti eritoten pakastinten yleistyminen kodeissa 60-luvulla.

Kalapuikko-termiä voidaan käyttää myös tuuheiden viiksien muotoa kuvaavana terminä. Kalapuikkoviikset ovat ns. amisviiksien vastakohta. Lisäksi sanonta "Olin kuin kalapuikko" voi kuvata hölmistynyttä olotilaa.

Kalapuikot tunnetaan myös ns. kalapuikkokohusta, joka syntyi talvella 2009 vantaalaisessa koulussa, kun koululle soitettiin poliisit oppilaan otettua sallitun kolmen puikon sijaan neljä.Myöhemmin kuitenkin selvisi, ettei kyse ollut normikalapuikoista, vaan suuremmista kalanpaloista.

Rajalan mukaan hän ei ole käyttäytynyt tällä tavalla.

HS: "Tulemme todistamaan väitteen"

Helsingin Sanomien asianajaja Hiekkalan mukaan lehdellä oli oikeus ja velvollisuus tuoda asia ja nimet esille. Hiekkalan mukaan toimittaja Aitamurto oli haastatellut lukuisia ihmisiä ja moni oli tuonut Rajalan nimen esiin.

- Rajalan ei ole väitetty syyllistyneen rikokseen, Hiekkala sanoi. - Vastaajien mukaan Rajala on kuitenkin tehnyt seksuaalista häirintää ja sen me tulemme todistamaan.

- Tästä on oikeutettua kirjoittaa, jopa velvollisuus.Jos tällainen kiellettäisiin, olisimme diktatuurissa.

Hiekkalan mukaan jutussa mainitut, Rajalan pilkkaaviksi kokemat lempinimet olivat haastateltavien lausuntoja. - Eivät ne ole keksittyjä, vaan haastateltavien kertomia nimityksiä.

- Toimittaja on tehnyt paljon taustoitusta ja kirjoittanut jutun vilpittömässä mielessä.

Aiempia juttuja aiheesta:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.