Mainos

HS: Lääkärit haluttomia perumaan potilaiden ajolupia – aiheuttanut jopa kuolemia

Lääkäreiden ajoterveysarvioissa on pahoja puutteita, kertoo Helsingin Sanomat.

Liikennelääketieteen professori Timo Tervo kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa tietävänsä tapauksia, joissa lääkärin haluttomuus perua potilaansa ajolupa on johtanut sivullisen kuolemaan.

– Joskus on ollut jopa niin, että potilas on ollut uhkaava, eikä lääkäri ole siksi uskaltanut kieltää tämän ajolupaa. Sen jälkeen potilas on joutunut liikenneonnettomuuteen, jossa on kuollut sivullinen, Tervo sanoo.

Tervon mukaan lääkärit eivät aina halua noudattaa ajoterveyden arvioinnista annettuja ohjeita. Direktiiviin on jätetty liikkumavaraa, mitä Tervo pitää virheenä.

– Periaatteessa voi olla tilanne, että meillä on narkomaani, joka käy korvaushoidossa mutta poistuu subutexit saatuaan autolla parkkipaikalta, koska lääkäri katsoo hänet ajokuntoiseksi, Tervo kertoo Helsingin Sanomille.

Ajopolista apua uusille lääkäreille

Hyks Ajoterveyden osaamiskeskus eli ajopoli ryhtyy tarjoamaan lääkäreille konsultaatioapua tilanteissa, joissa lääkäri ei itse kykene tekemään ajoterveysarviota.

Palvelu on tarkoitettu tilanteisiin, joissa lääkäri ei pysty tekemään päätöstä ilman apua. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi potilas, jolla on useita eri vaivoja tai potilas, jonka kunto on ajoluvan perumisen rajoilla. Palvelu on suunnattu pääasiassa uusille lääkäreille. 

Kaikkein vaativimmat tapaukset menevät ajopolin ajoraadin käsittelyyn. Ajoraati koostuu ammattilaisista ja asiantuntijoista potilaan tarpeiden mukaan.

Turussa on käytössä vastaava palvelu, ja se on osoittautunut tarpeelliseksi.

Lähde: Helsingin Sanomat

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.