Hirveä haju paljasti poikkeuksellisen törkeän eläinsuojelurikoksen – osa eläimistä söi siivottomissa asunnoissa toisiaan

Kuvat ei herkille: eläinsuojeluyhdistys pelasti huonokuntoisia kissanpentuja puolivillistä populaatiosta Kymenlaaksossa 0:39
Kuvat ei herkille: eläinsuojeluyhdistys pelasti huonokuntoisia kissanpentuja puolivillistä populaatiosta Kymenlaaksossa.

Nainen piti kumppaninsa kanssa siivottomissa asunnoissa kymmeniä eläimiä, joista osa söi toisiaan nälkäänsä. Tuomion sai myös naisen äiti, jonka luokse osa eläimistä siirrettiin.

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona parikymppisen naisen ehdolliseen vankeuteen ja 15 vuoden eläintenpitokieltoon törkeästä eläinsuojelurikoksesta. 

Syyttäjän mukaan nainen ja toinen syytetty, jota ei aiemmin saatu haastettua ja jonka osalta syytettä on määrä käsitellä marraskuussa, pitivät suurta määrää eläimiä yhteisissä asunnoissaan ja laiminlöivät niiden hoidosta ja hyvinvoinnista huolehtimisen. Rikokset tapahtuivat vuosina 2016–2019 useilla paikkakunnilla.

Kaksikon asuntoihin tehtiin useita tarkastuksia, yleensä hajuhaittojen takia. Todistajina kuullut eläinlääkärit kuvailivat hajua hirveäksi ja olosuhteita asunnoissa järkyttäviksi.

–  Asunnossa oli 13 koiraa, kolme kissaa ja pieneläimiä. Koirat olivat todella laihoja ja janoisia ja lattialla oli virtsaa -- (Eläinlääkäri) kävi asuntoa läpi ja yhden suljetun ”varasto-oven” takaa löytyi 16 häkkiä, joissa oli jyrsijöitä. Siellä ollut kani oli järkyttävän laiha ja nälkiintynyt. Eläimillä ei pääsääntöisesti ollut ruokaa eikä vettä ja ne olivat syöneet toistensa raatoja ja kaksi eläintä oli vastikään kuollut, eräs eläinlääkäreistä kertoi tilanteesta Helsingin Kontulassa sijainneessa asunnossa.

Yrittivät välttää tarkastuksia muuttamalla jatkuvasti

Todistajien mukaan eläimiä kohdeltiin julmasti, näännytettiin nälkään eikä niille annettu vettä. Osa asunnoista löytyneistä eläimistä otettiin pois ja toimitettiin hoitoon, mutta osa jouduttiin lopettamaan.

Käräjäoikeuden mukaan eläinten hoidosta oli annettu ohjeita, määräyksiä ja määräaikoja, joita ei noudatettu tai noudatettiin vain osin. Kaksikon kanssa oli muun muassa sovittu, että he vähentävät eläinten määrää, mutta sen sijaan he hankkivat eläimiä aina vain lisää, oikeus sanoi.

Oikeus katsoi myös näytetyksi, että pariskunnan muuttaminen toistuvasti oli tarkoitushakuista ja sillä pyrittiin välttämään tarkastuksia. Tästä kertoi oikeuden mukaan myös se, että he olivat yrittäneet estää tarkastajia pääsemästä sisälle asuntoihin sekä piilottaneet eläimiä varastohuoneeseen ja komeroon.

Käräjäoikeus katsoi, että eläinsuojelurikos oli poikkeuksellisen törkeä. Oikeuden mukaan asiassa jäi selvittämättä, miksi eläinten sallittiin kärsiä näin.

Syytetty nainen kertoi oikeudessa eläinrakkaudestaan, mutta myös mielenterveys- ja parisuhdeongelmistaan, jotka olivat hänen mukaansa vaikuttaneet jaksamiseen eläinten kanssa.

–  Silmiinpistävää todistajien kertomuksissa oli se, että (syytetyllä) oli paljon tietoa eri eläimistä ja niiden ruokinnasta ja hoidosta ym. mutta hän ei joko välittänyt, tahtonut tai jaksanut hoitaa eläimiä hyvin ja asianmukaisesti, oikeus sanoi.

Äiti myönsi tilanteen "riistäytyneen käsistä"

Naisen äiti tuomittiin 60 päivän ehdolliseen vankeuteen ja viiden vuoden eläintenpitokieltoon perusmuotoisesta eläinsuojelurikoksesta. Syyttäjän mukaan syksyllä 2017 nainen ja toinen syytetty siirsivät osan Helsingin asunnossa olleista eläimistä naisen äidin asuntoon Kouvolaan. He myös asuivat osan aikaa äidin asunnossa.

Asuntoon tarkastuksen tehnyt eläinlääkäri kertoi, että sisällä oli muun muassa 20 koiraa, neljä kissaa, rottia ja muita eläimiä. Eläinten veden ja ravinnon saannissa oli vakavia puutteita, minkä lisäksi niillä oli sairauksia ja vaivoja.

–  Jätesäkkeihin oli tungettu virtsaan imeytettyjä papereita. Lattialla oli virtsaa ja ulostetta. Koirat olivat stressaantuneita, niillä oli nälkä eivätkä ne saaneet liikuntaa riittävästi. Yksi koirapentue löytyi vaatekomerosta piilossa ja näistä toinen pennuista oli liian pieni ja emä hyvin laiha, lääkäri listasi.

Oikeudelle äiti myönsi, että eläinten määrän osalta tilanne oli "riistäytynyt käsistä" eikä hän työssä käyvänä ehtinyt hoitaa eläimiä kaiken aikaa. Hän myös kertoi omasta ja tyttärensä koiraharrastuksesta sekä siitä, miten oli halunnut tukea tätä harrastusta. Oikeuden mukaan siihen nähden oli erikoista, miten välinpitämättömästi molemmat suhtautuivat eläinten hoitoon ja hyvinvointiin.

Lue myös:

    Uusimmat