Mainos

Hirmumyrsky Dorian laantumaan päin – historian voimakkain hurrikaani teki surullista jälkeä: "On todellinen mahdollisuus siihen, että löydämme lisää kuolleita"

1:36
(LIVE) Dorian-myrsky jättää jälkeensä dramaattista tuhoa – katastrofin vaikutukset voivat näkyä Suomessa saakka.

Bahamasaarille iskenyt ja yhtenä mittaushistorian voimakkaimmista hurrikaaneista Dorian oli tiistain iltaan mennessä menettänyt vihansa pahimman terän.

Dorian hidastui kakkoskategorian hurrikaaniksi trooppisten hirmumyrskyjen viisiportaisella asteikolla, kertoi Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus. Dorianin tuulten nopeus laski päivän mittaan alle 50 metriin sekunnissa.

Hidastuessaan hurrikaani oli toisaalta kasvattanut kokoaan, ja sen vaaralliset hurrikaanituulet ylsivät lähes sadan kilometrin päähän myrskyn silmästä. Tiistaina illalla Suomen aikaa myrskyn silmä oli reilun 140 kilometrin päässä Floridan rannikosta.

Dorian on sekoittanut pahasti Floridan ja muiden itärannikon osavaltioiden elämää. Maanantaina useat osavaltiot määräsivät miljoonia rannikkoalueiden asukkaita evakuoimaan, kertoivat yhdysvaltalaismediat. Tiistaina yli 1 700 lentoa oli peruttu Yhdysvalloissa, kertoi Flightaware-sivusto.

"Löydämme lisää kuolleita"

Voimakkaimmillaan viitostasolle nousseen Dorianin tuulet puhalsivat pahimmillaan yli 80 metriä sekunnissa. Hitaasti Bahamasaarten yli liikkunut myrsky aiheutti valtavasti kaaosta mennessään.

Ainakin viiden ihmisen on vahvistettu kuolleen myrskyssä. Uhrimäärä tulee todennäköisesti kasvamaan, kertoi maan kansallisen turvallisuuden ministeri Marvin Dames paikallisen sanomalehden Nassau Guardianin mukaan.

– Varoitan bahamalaisia, että on todellinen mahdollisuus siihen, että löydämme lisää kuolleita. Tämä oli eeppisten mittasuhteiden kriisi, ministeri kommentoi toimittajille.

Damesin mukaan myrskyn uhrien joukossa on lapsia. Pelastustyöt ja vahinkojen korjaaminen ovat vasta aluillaan.

– Olemme vasta alussa. Tämä on todella onneton tapahtuma, ehkä pahin jonka olemme koskaan kokeneet, varmasti ainakin omana elinaikanamme.

Maan pääministeri Hubert Minnis kuvaili Doriania "historialliseksi tragediaksi". Moni on jäänyt loukkuun myrskytuhojen vuoksi.

– Olemme veden alla, olemme katonrajassa, voiko joku lähettää apua? Pyydämme. Minä ja kuusi lastenlastani ja poikani, me olemme katossa, kirjoitti eräs nainen AFP:n näkemässä tekstiviestissä.

Punainen Risti on arvioinut, että myrskyn vuoksi on tuhoutunut tai vaurioitunut noin 13 000 taloa.

Juomaveden puute on akuutein hätä

YK ilmoitti tiistaina olevansa valmiina auttamaan. YK:n avustusjärjestöt kertoivat, että niillä on lääkkeitä ja ruokaa valmiina lähetettäväksi Dorianin alle jääneelle saariryhmälle.

Arvioiden mukaan ainakin 61 000 ihmistä on ruoka-avun tarpeessa myrskyn vuoksi, YK:n virkamiehet kertoivat toimittajille Genevessä.

Myrskyn kerrotaan vahingoittaneen saarten vesijärjestelmiä, ja puhdas juomavesi on lähipäivien ykköstarve alueella, YK:n hätäaputoimisto Ocha kertoi tiedotteessaan. Ochan Jens Laerken mukaan YK odottaa lupaa maan hallitukselta ennen asiantuntijoidensa lähettämistä alueelle tilannetta kartoittamaan.

Ochan tiedotteessa kerrotaan, että Abaco-saarten viranomaiset ovat puhuneet katastrofaalisista vahingoista ja heidän kollegansa Grand Bahaman saarella ovat ilmoittaneet mittavista tulvista.

Maailman ruokaohjelma WFP:n arvioiden mukaan Grand Bahamalla noin 47 000 ihmistä olisi ruoka-avun tarpeessa, kertoi WFP:n edustaja Herve Verhoosel. Abaco-saarilla ruoka-apua tarvitsee 14 000 ihmistä.

Lääkintäryhmät ovat myös lähtövalmiudessa, kertoi Maailman terveysjärjestö WHO:n edustaja Fadela Chaib. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja