Tulvineita katuja, kaatuneita sähkölinjoja ja poispyyhkiytyneitä koteja – ainakin viisi kuollut Dorian-hurrikaanissa Bahamasaarilla, kertoo pääministeri

Bahamalle iski voimakkain hirmumyrsky koskaan mittaushistorian aikana 3:22
Myrsky on tuhonnut matkallaan tuhansia koteja. Kyseessä on voimakkain koskaan Bahama-saarille iskenyt hurrikaani.

Ainakin viisi ihmistä on kuollut Dorian-hurrikaanin tuhoissa Bahamasaarilla, kertoo saarivaltion pääministeri Hubert Minnis.

Hän kuvaili myrskyä tiedotustilaisuudessa "historialliseksi tragediaksi".

– Toistaiseksi Bahamasaarten poliisi on vahvistanut viiden kuolleen Abacossa, Minnis sanoi.

Hänen mukaansa pelastusviranomaiset suuntavat Abacoon niin pian kuin mahdollista arvioimaan tilannetta ja tunnistamaan uhreja.

Dorian-hurrikaani iski maihin täydellä voimalla Bahamasaarten pohjoisosassa sijaitsevilla Abaco-saarilla sunnuntaina paikallista aikaa. Vielä maanantaina myrsky runteli saarivaltiota eikä ollut juuri edennyt.

–  Myrsky ei vain ole liikkunut mihinkään, totesi Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen johtaja Ken Graham maanantaina alkuillasta paikallista aikaa. Myrsky mateli maanantaina kävelyvauhtia puolisen metrin sekuntinopeudella.

"Voiko joku auttaa meitä tai lähettää apua"

Dorian on aiheuttanut Bahamasaarilla katastrofaaliseksi kuvailtuja tuhoja. Punaisen Ristin arvion mukaan jopa 13 000 taloa on vaurioitunut tai tuhoutunut kokonaan.

Järjestön mukaan laajat tulvat Abaco-saarilla ovat todennäköisesti saastuttaneet kaivot merivedellä. Punainen Risti kertoi varanneensa noin 230 000 euroa välittömään apuun.

– Paikka on tuhoutunut. Mikään ei toimi, ja ruumiita ajelehtii vedessä. Kukaan ei tällä hetkellä tiedä, kuinka paljon ihmisiä on kuollut. Pelkona on, että kun vesi alkaa laskea, osa ruumiista ajelehtii merelle, paikalliset lähteet kertoivat ZNS-tv-kanavalle.

Asukkaat ovat monilla alueilla odottaneet apua paniikin vallassa. Viranomaisten mukaan pelastustoimet on aloitettu siellä, missä se on turvallista.

Paikallisten kuvaamassa materiaalissa näkyy tulvineita katuja, kaatuneita sähkölinjoja ja poispyyhkiytyneitä koteja.

– Tornado tuli tältä puolelta... Naapurini asui tässä ennen. Hänen taloaan ei enää edes ole, Abaco-saarten asukas Ramond A. King sanoo kuvaamallaan videolla.

Toinen asukas lähetti viestin kotoaan ja pyysi pikaisesti apua, sillä tulvavesi oli noussut kattoon asti.

– Olemme veden alla, olemme katossa asti. Voiko joku auttaa meitä tai lähettää apua. Pyydän. Minä, kuusi lastenlastani ja poikani, olemme katossa kiinni, paikallinen nainen kirjoitti tekstiviestissä, jonka uutistoimisto AFP on nähnyt.

Myrsky piinaa loppuviikkoon saakka

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen arvion mukaan myrsky alkaa pikkuhiljaa liikkua kohti pohjoista, mutta vielä tiistaiaamuna paikallista aikaa sen ennustetaan moukaroivan Bahamasaaria. Hurrikaanikeskus varoitti myrskytulvista ja kovista aalloista ja kehotti saarivaltion ihmisiä pysymään suojassa.

Hurrikaanituulten ennustetaan leviävän alkuviikon päivinä useiden Yhdysvaltain osavaltioiden alueelle. Floridan ohella myrsky uhkaa Georgiaa ja Etelä-Carolinaa. Osavaltiot määräsivät maanantaina lähes miljoonan asukkaan evakuoinnit rannikkoalueilta.

–  Jos olet evakuointialueella, lähde nyt pois. Voimme rakentaa uudelleen kotisi. Emme voi rakentaa uudelleen elämääsi, Floridan senaattori ja entinen kuvernööri Rick Scott tviittasi.

Myös Pohjois-Caroliina ja Virginia ovat julistaneet alueelleen hätätilan.

Myrskyn silmän ei uskota rantautuvan Yhdysvaltoihin, vaan se näyttää kääntyvän pohjoiseen ja etenevän pitkin rannikkoa merellä.

Ken Graham kuitenkin muistutti, että Dorian voi olla hyvin tuhoisa myös kaukana myrskyn silmästä. Erityisesi hän varoitti Floridaa uhkaavista rankkasateista ja ukkoskuuroista sekä rajusti nousevasta vedenpinnasta.

–  Vaikka hurrikaanin keskus olisi kaukana rannikosta, se ei tarkoita, ettemmekö näkisi vakavia vaikutuksia.

Dorianin pahin raivo on alkanut näyttää merkkejä laantumisesta, sillä pahimmillaan yli 80 metriä sekunnissa puhaltanut viitoskategorian hurrikaani hidastui maanantain aikana alle 70 metriin sekunnissa ja laskeutui takaisin nelosluokkaan.

Hurrikaanikeskus muistutti kuitenkin tiedonannossaan, että Dorian on edelleen erittäin vaarallinen hurrikaani ja pysyy sellaisena ainakin seuraavat pari päivää.

Graham arvioi, että hitaasti mateleva Dorian pysyy Yhdysvaltojen riesana jopa perjantaihin asti. Hän totesi, että myrskyn edetessä uusille alueille annetaan varoituksia.

Lue myös:

    Uusimmat