Hirmuhelteillä kummia vaikutuksia – brittieliitti saa riisua päähineen ja takin laukkakisoissa, Pariisissa laskettu nopeusrajoituksia

Länsi- ja Etelä-Euroopassa mitattu jo yli 40 asteen kesälämpötiloja – mistä tämä oikein kertoo? Ulkomaantoimittaja arvioi 6:16
Miltä näyttää tulevaisuus hirmuhelteiden korventamassa Euroopassa?

Lämpöennätykset ovat paukkuneet rikki monin paikoin Eurooppaa. Jo tässä vaiheessa kesää on Euroopassa ylitetty paikoin tukala 40 asteen raja. Helteillä on paljon vaikutuksia eurooppalaisten kesään.

Ulkomaantoimittaja Janne Hopsu kuvaili helteiden vaikuttavan paljon ihmisten normaaliin kesänviettoon muun muassa tapahtumien, liikenteen ja turismin kautta.

– Tietyissä osissa Ranskaa ulkoilmatapahtumia ja konsertteja on peruttu kokonaan ja sisällä tapahtumia voidaan järjestää ainoastaan sellaisissa tiloissa, joissa on ilmastointi.

Iso-Britanniassakin on mitattu yli 30 asteen hellelukemia. Hirmuhelteet hellyttivät maan kruunupäät poikkeamaan etiketistä yhdessä vuoden tärkeimmässä seurapiiritapahtumassa.

– Britanniassa Ascotin laukkakilpailuissa, joihin osallistuu maan eliitti, vieraille on annettu lupa ottaa päähine ja takki pois sen jälkeen, kun kuninkaalliset ovat kävelleet heidän ohitseen omille paikoilleen.

Pariisissa on paikoin jouduttu laskemaan jopa nopeusrajoituksia tukalan kuuman ilman takia, jottei liikenne lisäisi tukaluuden tunnetta. Öisin on vaikea nukkua ja ihmiset ovat koko ajan väsyneitä sen vuoksi.

Italiassa Po-joen laaksossa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 70 vuoteen. Kuivuus vaikuttaa maatalouteen ja yleiseen veden saantiin. Vesivarannot ovat hyvin vähissä myös Portugalissa.

Esimerkiksi Ranskassa jopa 48 prosenttia kulutetusta vedestä joudutaan käyttämään kasteluun. Jos vettä joudutaan käyttämään enemmän ja enemmän kasteluun, se vesi on aina jostain muusta pois

Espanjaa riivaavat puolestaan maastopalot, joita on hyvin vaikea sammuttaa, kun on kuumaa ja tuulista.

Ilmastointilaitteita joutuu pitämään päällä enemmän ja pidempään, mikä nostaa sähkön hintaa edelleen. Kuumuus karkottaa myös turistit joistakin suosituista lomakohteista. Kuumuus saattaa siis kurittaa maiden turismitaloutta.

– Välimeren rannalla on kiva olla, mutta jos siellä on kolme kuukautta paahtavan kuumaa, ei sinne halua kukaan lähteä.


Lue myös:

    Uusimmat