Yli 40 asteen lukemia mitattu Euroopassa jo tässä vaiheessa kesää – "Esimakua tulevasta"

Tältä näyttää juhannusaaton sää 1:16
Katso videolta, miltä näyttää juhannusaaton sää meillä Suomessa.

Eteläisessä Euroopassa kärvistellään jo kesän tässä vaiheessa tuskallisessa kuumuudessa ja lämpöennätyksiä on rikottu monin paikoin.

Forecan meteorologi Anna Latvala kirjoittaa blogissa, että Espanjassa ja Ranskassa on mitattu kuluvalla viikolla paikoin yli 40 asteen lämpötiloja. Yli 30 asteen lukemia on muun muassa Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Sveitsissä.

– Korkeimmat lämpötilat nousevat nyt vielä loppuviikosta enimmäkseen 40–43 asteeseen Espanjassa ja Ranskassa. Pohjois-Saksassa ja Pohjois-Puolassa voi viikonloppuna (tällä hetkellä) ylittyä paikoin 35 astetta.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus on julkaissut uuden kuukausiennusteen 16. kesäkuuta.

Ranskassa ennätys rikki

Skotlantilainen meteorologi Scott Duncan kertoo Twitterissä, että Ranskassa mitattiin torstaina 40 asteen lämpötila aikaisemmassa vaiheessa kesää kuin koskaan aiemmin. Ranskassa myös toukokuu oli historiallisen lämmin ja kuiva.

Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) mukaan osissa Ranskaa ja Espanjaa lämpötilat ovat nousseet jopa yli kymmenen astetta keskiarvoa korkeammiksi ajankohtaan nähden. Tavallisesti nyt koettuja lukemia on saatu vasta heinä- tai elokuussa.

WMO:n mukaan monissa osissa Eurooppaa kärsitään samaan aikaan kuivuudesta.

– Ilmastonmuutoksen seurauksena lämpöaallot alkavat aiemmin ja ne ovat entistä vakavampia. Saamme tällä hetkellä esimakua tulevasta, WMO:n katsauksessa todetaan.

Hieman helpostusta osaan Eurooppaa

Sunnuntaista alkaen pahin paahde väistyy Espanjasta ja Ranskasta.

Viikonloppuna matalapaine sateineen työntyy Pyreneiden niemimaalle ja jää pitkälle seuraavaan viikkoon tuomaan ajoittaisia sateita sinne ja Ranskaan, Forecan Anna Latvala ennustaa.

Forecan mukaan myös tuleva viikko on kuukausiennusteen perusteella 1–4 astetta keskimääräistä lämpimämpi Välimereltä Keski-Eurooppaan ulottuvalla alueella.

Portugalissa ja läntisessä Espanjassa on kuitenkin 0–3 astetta keskimääräistä viileämpää.

Euroopan lounaisosassa on tavanomaista sateisempaa, kaakossa kuivempaa.

Ennusteiden mukaan ensi viikolla Välimeren ympäristössä mennään edelleen yli 35 asteen, paikoin Keski-Euroopassakin voi olla vielä 30–35 astetta.

Ennuste tarkentuu vielä päivien edetessä, mutta keskiviikosta alkaen on mahdollista, että varsinkin Italiassa ja Kreikassa lämpötila nousee paikallisesti 40 asteeseen.

Myös osissa Yhdysvaltoja on kärvistely hirmuhelteiden keskellä. Yhdysvaltain viranomaiset ovat varoittaneet paahtavan kuumuuden vaaroista muun muassa riskiryhmille.

Lue myös:

    Uusimmat